FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan pozvao veleposlanika Vatikana zbog Pape

ISLAMABAD, 15. rujna 2006. (Hina/AP/dpa/AFP) - Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo veleposlanika Vatikana kako bi izrazilo žaljenje Papinim opaskama o Islamu, a parlament je donio rezoluciju u kojoj se osuđuju Papini komentari dok su radikalni muslimani održali manje skupove po cijeloj zemlji.
ISLAMABAD, 15. rujna 2006. (Hina/AP/dpa/AFP) - Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo veleposlanika Vatikana kako bi izrazilo žaljenje Papinim opaskama o Islamu, a parlament je donio rezoluciju u kojoj se osuđuju Papini komentari dok su radikalni muslimani održali manje skupove po cijeloj zemlji.

Pakistansko ministarstvo u izjavi reklo da su Papine riječi "duboko uznemirile muslimane u cijelom svijetu i izazvale veliku povrijeđenost i bol". Vatikanski veleposlanik izrazio je "žaljenje povredom nanesenom muslimanima i rekao da su mediji potpuno pogrešno protumačili određene povijesne citate koje je Papa koristio u svom govoru", kaže se u izjavi.

A islamski svijet i dalje niže kritike na opaske pape Benedikta XVI. koji je u utorak u govoru na sveučilištu u Regensburgu, navodeći riječi bizantskog cara iz 14. stoljeća Manuela II Paleologa da prorok Muhamed nije donio ništa novo, već samo ono što je zlo i neljudsko, islam povezao s nasiljem, a posebice kada se koristio izrazima "džihad" i "sveti rat".

"Pokažite mi samo što je to novo što je Muhamed donio, i vidjet ćete samo zle i neljudske stvari, poput zapovijedi da vjeru koju propovijeda širi mačem", napisao je bizantski car na čije se riječi pozvao papa, izazvaši time razočarenje i bijes islamskog svijeta.

Manuel II. je to napisao u knjizi u kojoj je opisao svoju raspravu s obrazovanim Perzijcem o istinama o kršćanstvu i islamu.

"Uistinu je za žaljenje što je Papa nedovoljno informiran o islamu i stoga izgovara tako sramotne riječi", kazao je iranski vjerski dužnosnik Ahmad Khatami i poručio da takve opaske "definitivno neće ostati bez reakcije među muslimanima".

Predsjedavajući Islamske braće, islamističkog pokreta u Egiptu, ocijenio je da će Papine izjave "dodati ulje na vatru i izazvati bijes među muslimanima".

"Njegove izjave odraz su iskrivljene slike islama na Zapadu", rekao je Mohammed Mahdi Akef i pozvao Papu da što žurnije počne proučavati islam.

Predsjednik Muslimanske braće, krovne udruge muslimana u Velikoj Britaniji, smatra da bi se od "vjerskog vođa poput Pape moglo očekivati da na odgovoran način govori i djeluje, te da bi, u interesu istine i sklada među sljedbenicima kršćanstva i islama, trebao odbaciti stajališta bizantskog cara".

"Papa, nažalost to nije učinio, te je, što je i razumljivo, nanio uvredu i izazvao zaprepaštenje muslimana", kazao je Muhammad Abdul Bari.

Sunitski šeik u Bagdadu, Mahmoud al-Issaoui, pozvao je na protjerivanje vatikanskih veleposlanika iz svih islamskih zemalja.

Sirijski muftija Ahmad Badreddine Hassoun zatražio je od Pape da pojasni svoje izjave, izrazivši nadu da "su riječi koje mu se pripisuju netočne".

Pozvao je na "bratstvo i zajedništvo", uz uvjerenje da će "Vatikan biti izvor svjetskog mira kao što je islam izvor mira, prijateljstva i dobra".

Rektor džamije u francuskom Lilleu kritizirao je kontroverzne izjave Pape o islamu, ustvrdivši da je na djelu "govor mržnje".

"S papom Ivanom Pavlom II. imali smo poštovanje. Benedikt XVI. pokazuje drugo lice", rekao je Amar Lasfar.

Dalil Boubakeur, koji predvodi najveću muslimansku organizaciju u Francuskoj - Francusko vijeće muslimanske vjere (CFCM) - poručio je da muslimanska zajednica želi "prijateljske odnose s kršćanstvom".

"Pontifikat Benedikta XVI. trebao bi požnjeti plodove Ivana Pavla II. glede međuvjerskog dijaloga i prijateljstva protiv opasnosti koji prijete svim vjernicima, posebice kada je riječ o ekstremizmu, radikalizmu, nesnošljivosti i nasilju", rekao je Boubakeur.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Davood Moradian je poručio je da nam samo "ozbiljan i učinkovit dijalog može pomoći u boljem međusobnom razumijevanju".

Vatikan je izdao priopćenje u kojem stoji da Papina namjera nikada nije bila uvrijediti islam, jer ga Sveti Otac "štuje", ali "odbacuje vjerske motive pribjegavanja nasilju".

Papino pozivanje na povijesne izvore pokazuje da je spor između muslimana i kršćana oko pitanja pribjegavanja nasilju vrlo star.

Kuran odobrava koncept džihada, često prevođenog kao sveti rat, no i među muslimanima postoji razilaženje oko objave i vođenja džihada. Neki tvrde da se primjenjuje samo u slučajevima samoobrane protiv vanjskog napada, kao što stoji u konceptu "pravednog rata" koji su zagovarali Sv. Augustin, Toma Akvinski i drugi kršćanski mislioci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙