FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 25. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da je s premijerom Ivom Sanaderom usuglasio tko će ubuduće i na kojoj razini zastupati državu u inozemstvu.

Odgovarajući na pitanja u emisiji "S Predsjednikom na kavi" kako je hrvatska diplomacija pokušala posjet Predsjednika Republike New Yorku staviti u drugi plan, Mesić je rekao da diplomacija na to nije mogla utjecati jer je on imao dogovorene susrete s Bushom i Clintonom i primanje nagrade te da je to obavio do kraja. Hrvatskom veleposlaniku u SAD-u Nevenu Jurici prigovorio je što je iz novina saznao da (Jurica) dogovora posjet premijera Sanadera Georgeu Bushu. To nije dovoljan razlog za smjenu veleposlanika, ali je dovoljno upozorenje da se više ne ponovi, rekao je Mesić. Pojasnio je da državnu delegaciju vodi Predsjednik, a ako je posjet na razini premijera onda to treba reći.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da je službeni posjet SAD-u bio izuzetno uspješan i koristan za Hrvatsku navodeći da je imao niz bilateralnih sastanaka, te govorio pred Vijećem sigurnosti i lobirao da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti. Premijer Sanader je na konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon povratka iz New Yorka odgovarao i na novinarska pitanja o nesporazumu vezanom uz njegov i istodobni boravak Predsjednika Republike u SAD-u. Nesporazuma je bilo, no oni su razriješeni i ubuduće će se izbjegavati. Dogovorili smo se da je Predsjednik Republike voditelj hrvatskog državnog izaslanstva, rekao je. O ulozi hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice u nesporazumu i kritici predsjednika države na njegov račun, Sanader je rekao da su nesporazumi riješeni i da veleposlanik ostaje na dužnosti.

VUKOVAR - Svečanim postrojavanjem preživjelih pripadnika 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske (HV), koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vukovara od srpske agresije, u Vukovaru je danas obilježena 15. obljetnica te postrojbe čiji je službeni status, nakon niza nejasnoća, razriješen tek prošle godine. Na Gradskom stadionu u Vukovaru postrojilo se oko 3000 pripadnika 204. vukovarske brigade, predvođenih prvim ratnim zapovjednikom Milom Dedakovićem. Među brojnim uglednicima, svečanom postrojavanju nazočni su bili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koji su uoči svečanosti postrojavanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara.

VUKOVAR - Za današnje postrojavanje pripadnika 204. vukovarske brigade trebalo je puno vremena, ali i političke volje, izjavio je danas u Vukovaru predsjednik Republike Stjepan Mesić. U razgovoru s novinarima, nakon svečanog postrojavanja pripadnika 204. vukovarske brigade, predsjednik Mesić je komentirajući slučaj s vojnim odorama rekao kako se htjelo da se svečanost obavi radi suštine stvari, a ne radi vizuelnog dojma, dodajući kako za odore nije bilo novca. Na pitanje novinara kako komentira reakciju jednog od branitelja koji je tijekom postrojavanja glasno zapitao zašto prvi ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Mile Dedaković do danas nije promaknut u generalni čin, Mesić je odgovorio kako je njemu "osobno žao što Dedaković nije general, ali kako tu nepravdu on ne može ispraviti." Po Zakonu o obrani promaknuti mogu biti samo aktivni vojni časnici.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Vukovaru ključeve i rješenja za useljenje u 12 stanova dvjema udovicama smrtno stradalih hrvatskih branitelja i desetorici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s postotkom oštećenja organizma od 60 do 40 posto. Stanovi su u zgradi u Ulici Nikole Tesle, u vukovarskome graskom središtu. Ukupna površina stambenog objekta je 886,50 četvornih metara, a ukupna vrijednost investicije 6.057.195 kuna. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je dosada u ovoj godini članovima obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata dodijeljeno oko 350 stanova i oko 350 kredita za stambeno zbrinjavanje.

ZAREB - U povodu stravičnog otkrića dvoje mrtve novorođenčadi u Staroj Gradiški, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zatražila je danas hitno izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb i uputila preporuku da se hitno poduzmu mjere za zaštitu malodobne djece, prvenstveno adekvatnim smještajem izvan obitelji, ako je ostanak u obitelji ugrožavajući po djecu. Također je preporučila da se djeca zaštite od medijske eksponiranosti koja ih može traumatizirati i ostaviti trajne posljedice, stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice za djecu. U skladu s tim preporučeno je uključivanje djece u psihosocijalni program te kontinuirani nadzor i rad s obitelji uz uključivanje u obiteljsko savjetovalište, kako bi se u budućnosti prevenirali i izbjegli takvi tragični događaji.

ZAGREB - Vlada 2002. nije prodala osam posto dionica Plive, nego je 7,94 posto dionica prenijela u vlasništvo te kompanije, u zamjenu za Plivina potraživanja od zdravstvenih ustanova, priopćio je danas SDP reagirajući na navode HDZ-a da je 2002. tadašnja Vlada prodala 8 posto Plivinih dionica. Plivina dionica tada je bila praktično jedina likvidna dionica, a Vlada je putem tih 7,94 posto dionica vratila dug zdravstvu stvoren devedesetih i stabilizirala javne financije urušene za vrijeme vladavine HDZ-a, tvrdi SDP u priopćenju. "Crveni medo s ponosom nosi svoju hrvatsku i socijaldemokratsku boju, a hrvatskoj javnosti ostaje pitanje kada će se netko u HDZ-u imalo zacrvenjeti zbog crnih poslova Zeca, Poljaka, Vukelića i sličnih", ustvrdio je tajnik SDP-a Igor Dragovan.

ZAGREB - Odbor za financije zagrebačke gradske skupštine prihvatio je danas izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za prvo polugodište ove godine te poslovna izvješća uprava trgovačkih društava kao i zbirno izvješće o njihovim financijskim rezultatima za prošlu godinu. Predlagatelj tih točaka je Gradsko poglavarstvo, a one bi ujedno, prema najavi, trebale biti prve točke predloženog dnevnog reda sjednice Gradske skupštine sazvane za četvrtak, 28. rujna. Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za financije Vjera Salopek navela je da je gradski proračun usvojen u ukupnom iznosu od 6.4 milijarde kuna. U prvom polugodištu prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 3,4 milijarde kuna, što je 53,36 posto u odnosu na godišnji plan.

ZADAR - U povodu povijesnih odluka ZAVNOH-a o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici domovini Hrvatskoj, Udruga antifašista u Zadru danas je održala skup na kojemu je prvi put dosad sudjelovalo i zadarsko gradsko Poglavarstvo predvođeno gradonačelnikom Živkom Kolegom. Predsjednik Udruge antifaštističkih boraca u Zadru Branko Lovrin govorio je o značenju Pazinskih odluka za Zadar i Hrvatsku i pritom izrazio žaljenje što ovakve obljetnice ne organizira gradska vlast u Zadru. Gradonačelnik Živko Kolega pozvao je okupljene da se okrenemo onomu što nas spaja, a to su Zadar i nezavisna domovina Hrvatska čiju su slobodu, rekao je Kolega, izvojevali hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Nakon skupa, gradonačelnika Živko Kolega položio je vijenac na antifašističko obilježje borcima na središnjem gradskom trgu.

ZAGREB - Predsjednik udruge Zagrebački bokci Josip Nevenko Krznarić pozvao je danas saborske zastupnike da se odazovu njihovoj akciji, odnosno da od udruge za 20 kuna kupe nove Big star traperice koje su dobili iz donacije, a novac od prodaje namijenjen je opremanju Doma u Rovinju u kojem će biti smještena djeca stradala od mina. Zagrebački bokci od sutra počinju s prodajom 50 tisuća novih traperica marke Big star, po cijeni od 20 kuna. Sutra i prekosutra udruga će traperice prodavati u svojim prostorijama na Prisavlju 10, od 10 do 17 sati, rekao je Krznarić. Najavio je da će uskoro traperice prodavati i na otvorenom, na Trgu kralja Tomislava, u suradnji sa zagrebačkim Gradskim poglavarstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙