FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

15. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade HV-a

VUKOVAR, 25. rujna 2006. (Hina) - Svečanim postrojavanjem preživjelih pripadnika 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske (HV), koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vukovara od srpske agresije, u Vukovaru je danas obilježena 15. obljetnica te postrojbe čiji je službeni status, nakon niza nejasnoća, razriješen tek prošle godine.
VUKOVAR, 25. rujna 2006. (Hina) - Svečanim postrojavanjem preživjelih pripadnika 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske (HV), koja je 1991. godine sudjelovala u obrani Vukovara od srpske agresije, u Vukovaru je danas obilježena 15. obljetnica te postrojbe čiji je službeni status, nakon niza nejasnoća, razriješen tek prošle godine.

Na Gradskom stadionu u Vukovaru postrojilo se oko 3000 pripadnika 204. vukovarske brigade, predvođenih prvim ratnim zapovjednikom Milom Dedakovićem.

Među brojnim uglednicima, svečanom postrojavanju nazočni su bili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koji su uoči svečanosti postrojavanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Ovčari i Memorijalnom groblju počast poginulima u obrani Vukovara odala su i izaslanstva 204. vukovarske brigade, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

"Vi ste zadivili i zadužili Hrvatsku te vam na ovom postrojavanju odajem počast i priznanje za muke koje ste podnijeli za Hrvatsku", istaknuo je na svečanosti postrojavanja prvi ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Mile Dedaković.

Napomenuo je da je u trenutku osnutka, 25. rujna 1991. godine, 204. vukovarska brigada imala 1803 pripadnika dok je tijekom Domovinskog rata kroz njezine redove prošlo oko 3600 branitelja.

"Uništili smo oko 400 tenkova i oklopnih transportera, 25 zrakoplova i helikoptera te iz stroja izbacili oko 15.000 neprijateljskih vojnika", rekao je Dedaković, dodajući kako je u Domovinskom ratu poginuo 921 pripadnik 204. brigade, 770 ih je ranjeno, a kroz srpske koncentracijske logore prošlo je 1527 pripadnika brigade.

Čestitajući pripadnicima 204. vukovarske brigade 15. obljetnicu osnutka, predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je kako je vukovarska bitka pokazala da se jedan narod ne može pobijediti u borbi za vlastitu slobodu.

"Može se pritom izgubiti pokoja bitka, ali ne i rat", naglasio je predsjednik Mesić, rekavši kako je postrojavanje preživjelih pripadnika 204. vukovarske brigade "postrojavanje pobjednika".

"S ponosom se sjećamo hrvatske borbe za samostalnost, ali i kažemo kako danas, 15 godina nakon te borbe, želimo dijeliti demokratske procese s ujedinjenom Europom", kazao je Mesić ocjenivši da "u situaciji, kada je ulazak Hrvatske u EU i NATO predvidiv u bliskoj budućnosti, u prvi plan dolazi rješavanje problema u gospodarstvu i obračun s kriminalom i korupcijom".

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks podsjetio je kako je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. utvrdio da je na Hrvatsku izvršena agresija, a bivšu JNA proglasio agresorskom i okupacijskom vojskom.

"Upravo na vukovarskoj bojišnici srušena je srpska agresija na Hrvatsku. Vukovar nije pao, već je pobijedio", naglasio je Šeks te rekao kako je višemjesečni otpor vukovarskih branitelja pomogao Republici Hrvatskoj da se pripremi za otpor agresoru na drugim područjima zahvaćenim agresijom.

"Činjenica da je srpski agresor prije ulaska u Vukovar uspio vukovarsku bojišnicu probiti na tek dva mesta, dovoljno govori o snazi otpora vukovarskih branitelja koji su svojim ustrajnim i dugotrajnim otporom, braneći Vukovar, obranili i Hrvatsku", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor

Ističući ratni doprinos 204. vukovarske brigade te junaštvo malobrojnih, ali visoko motiviranih vukovarskih branitelja, potpredsjednica Kosor rekla je da se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti.

U Vladinu izaslanstvu na svečanom postrojavanju bili su i ministri obrane i unutarnjih poslova, Berislav Rončević i Ivica Kirin.

Na svečanosti su bili, uz ostale, i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, gradonačelnik Vukovara Tomislav Šota i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, dok posljednji zapovjednik brigade, Branko Borković, nije bio nazočan.

Nakon prigodnih govora predsjednik Republike Stjepan Mesić uručio je Mili Dedakoviću odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog i Reda kneza Domagoja s ogrlicom, kojima je odlikovao 204. vukovarsku brigadu. Uoči dodjele odlikovanja, predsjednik Mesić na ratni stijeg brigade privezao je plamenac.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dodijelio je pak Spomen-plakete Vukovar 1991. godine, kojima se, na temelju odluke Hrvatskog sabora, odlikuju branitelji Vukovara 1991. godine te obitelji poginulih i nestalih vukovarskih branitelja.

Spomen-plakete Šeks je uručio dvadesetorici vukovarskih branitelja dok će preostalima biti uručene naknadno.

Nakon svečanog postrojavanja na Gradskom stadionu pripadnici 204. vukovarske brigade u mimohodu su prošli gradskim ulicama do Trga Republike Hrvatske u središtu grada, gdje je misu za poginule i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara predvodio biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić.

Današnje postrojavanje pripadnika 204. vukovarske brigade drugo je postrojavanje pripadnika te postrojbe u proteklih 15 godina i prvo nakon što je prošle godine i službeno riješen status brigade te su uklonjeni nesporazumi koji su do tada postojali u vezi sa službenim položajem te postrojbe i njezinih pripadnika.

Po prvi put 204. vukovarska brigada postrojila se 2001., na desetu obljetnicu osnutka, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) i pod pokroviteljstvom tadašnje Vlade.

Organizatori postrojavanja 204. vukovarske brigade, u prigodi 15. obljetnice osnutka, bili su ratni zapovjednici brigade Mile Dedaković i Branko Borković, grad Vukovar te državni vrh Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙