FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: sutra će se postrojiti 204. vukovarska brigada

VUKOVAR, 24. rujna 2006. (Hina) - Preživjeli pripadnici 204. vukovarske brigade, koja je 1991. sudjelovala u obrani Vukovara u srpskoj agresiji, u ponedjeljak će se svečano postrojiti na Gradskom stadionu u Vukovaru.
VUKOVAR, 24. rujna 2006. (Hina) - Preživjeli pripadnici 204. vukovarske brigade, koja je 1991. sudjelovala u obrani Vukovara u srpskoj agresiji, u ponedjeljak će se svečano postrojiti na Gradskom stadionu u Vukovaru.

Bit će to, u proteklih 15 godina, drugo postrojavanje pripadnika te postrojbe, osnovane 25. rujna 1991. godine i prvo, nakon što je prošle godine i službeno riješen status brigade te uklonjeni nesporazumi koji su do tada postojali u vezi sa službenim položajem te postrojbe i njezinih pripadnika.

Prvi puta, 204. vukovarska brigada postrojila se 2001. godine, na desetu obljetnicu osnutka. U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) i pod pokroviteljstvom tadašnje Vlade na Gradskom stadionu u Vukovaru postrojilo se oko 1200 pripadnika 204. vukovarske brigade.

U organizaciju sutrašnjeg postrojavanja, kojim će se obilježiti 15. obljetnica osnutka brigade, uključeni su ratni zapovjednici 204. vukovarske brigade Mile Dedaković i Branko Borković, grad Vukovar i državni vrh koji će u Vukovaru predstavljati predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U izaslanstvu Vlade nalazit će se i ministri obrane i unutarnjih poslova, Berislav Rončević i Ivica Kirin.

Uoči svečanog postrojavanja, koje će na vukovarskom Gradskom stadionu započeti u 12 sati, državna izaslanstva odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara 1991. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari (11,10) i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata (11,30).

Vijence će na Ovčari (9,30) i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata (10,00) položiti i izaslanstva 204. vukovarske brigade, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon postrojavanja, tijekom kojega će predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks braniteljima Vukovara uručiti Spomen plakete Vukovar 1991., protokolom je predviđen mimohod do Trga Republike Hrvatske u središtu Vukovara gdje će misu u 13,45 sati predvoditi biskup đakovački i srijemski, msgr. Marin Srakić.

Kroz 204. vukovarsku brigadu, prema riječima člana ratnog zapovjedništva 204. vukovarske brigade i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, prošlo je nešto više od 4000 branitelja od kojih je Vukovar branilo njih oko 2000 dok su se ostali nalazili na bojištima oko Vukovara.

U obrani Vukovara poginuo je 921 pripadnik 204. vukovarske brigade, ranjeno ih je oko 770 dok je kroz srpske koncentracijske logore prošlo 1527 pripadnika te postrojbe, navodi Rehak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙