FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ovogodišnji 82. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam opravdao je očekivanja te se potvrdio kao središnji gospodarski događaj u zemlji i na jugoistoku Europe, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec. O uspješnosti i poslovnosti ovogodišnjeg Sajma svjedoče podaci o 1710 izlagača iz 42 zemlje, kazao je. S jučerašnjim danom Sajam su posjetila 80.632 posjetitelja, a očekuje se da će do večerašnjeg zatvaranja u 19 sati njihov broj biti 92.000. Glavne tematske cjeline ovogodišnjeg JMZV-a bile su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Široka potrošnja, Eko-etno Hrvatska, Dani mode, Sajam glazbe, Izložba izuma Arca, Maloprodaja i kolektivni nastupi 15 zemalja.

PAZIN - U povodu 63. obljetnice rujanskih događanja u Istri i donošenja povijesnih Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom danas je u Pazinu održan svečani zbor antifašističkih boraca i građana na kojemu su evocirane uspomene na ta zbivanja 1943. godine. Po riječima potpredsjednika Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Miljenka Benčića, ta događanja u Istri zauzimaju najslavnije i najsvjetlije mjesto u ukupnom povijesnom pamćenju Istre, a izraz su višestoljetne težnje za nacionalnim i socijalnim oslobođenjem od tuđinske vlasti i sjedinjenjem s maticom Hrvatskom. "Upravo iz tog razloga mi antifašisti pozdravljamo Deklaraciju o antifašizmu koja je dobila potporu Hrvatskog sabora, dodavši kako Deklaracija ne smije biti samo "dokument hrvatske legitimacije prema svijetu".

RIJEKA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić sudjelovao je u današnjoj akciji na riječkom Korzu pod nazivom "Rijeka pleše" kojom se popularizira tjelesna aktivnost u cilju sprječavanja bolesti srca. Akcija se održava povodom Svjetskog dana srca pod motom "Koliko je mlado vaše srce". Ministar Ljubičić tom je prigodom uputio poruku o važnosti tjelesne aktivnosti za prevenciju srčanih i krvožilnih bolesti rekavši "živimo zdravo da bi srce ostalo mlado". Svjetski dan srca prigodnim programom obilježen je i u Zagrebu, Osijeku, Splitu i drugim većim gradovima.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor ustvrdila je na današnjoj proslavi 16. obljetnice osnutka mladeži zagrebačkog HDZ-a da je ta stranka i godinu dana prije kraja mandata u nekim segmentima ostvarila gotovo sve što je 2003. zacrtala u svom predizbornom programu. Jadranka Kosor, inače počasna članica stranačke mladeži, poručila je da se parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka. Stoga će HDZ tek sljedeće godine predstaviti svoj predizborni program, a u kampanju krenuti kada za to dođe vrijeme, kazala je Kosor. Kao glavni predizborni adut HDZ-ovih političkih protivnika navela je akciju za ukidanje zakona o "nula promila", s čime su, kako kaže, neke stranke već krenule u predizbornu kampanju. "Mi nismo, jer radimo i u tome imamo rezultate", zaključila je potpredsjednica Vlade.

RIJEKA - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na današnjem je stranačkom skupu u Rijeci kazala da bi razvojna strategija trebala uključiti pretvaranje bivših riječkih industrijskih i skladišnih prostora u turističke i kulturne sadržaje. Pusić je rekla da Rijeka ima odlične razvojne uvjete s obzirom na mogućnosti preuređenja bivših inudustrijskih pogona, na prometni položaju i visoku razinu znanosti i visokog obrazovanja. Pusić je istaknula potrebu decentralizacije znanja u zemlji, uz decentralizaciju ovlasti i novca. Kazala je da bez znanja na lokalnoj razini decentralizacija ovlasti i novca nije dovoljna.

RIM - U okviru festivala "Lazio između Europe i Mediterana" u Frascatiju pokraj Rima danas je otvorena izložba hrvatskog slikara i kipara Munira Vejzovića. Izložba je otvorena u predivnim izložbenim prostorima bivših konjušnica vile Aldobrandi, a na otvaranju je hrvatski veleposlanik u Italiji Tomislav Vidošević naglasio važnost kulturnih manifestacija kojima se upoznavaju narodi Sredozemlja. U mnogim gradićima, povjesno-kulturnim središtima, regije Lazio organizirane su izložbe umjetnika sredozemnih zemalja. To je i namjera festivala, odnosno da se na više mjesta prikažu djela mediteranskih umjetnika. U Rietiju, Braccianu, Genazzanu, Fondiju itd. izlažu francuski, španjolski, izraelski, palestinski i drugi umjetnici Sredozemlja.

RIJEKA - Na današnjoj izbornoj skupštini ekološke udruge "Eko Kvarner" u Valunu na Cresu za novog predsjednik udruge izabran je Nenad Prpić, dok se dosadašnji predsjednik u dva mandata Vjeran Piršić nije kandidirao za mjesto predsjednika. Piršić je odustajanje od kandidature obrazložio brojnim obavezama te potrebom otvaranja prostora novim osobama i idejama kako bi se spriječila identifikacija udruge samo s jednim čovjekom. Nenad Prpić je u programu za dvogodišnje razdoblje najavio nastavak vođenja kampanja, ali i osnivanje novih ogranaka te učlanjenja istaknutih intelektualaca s područja društvenih i tehničkih znanosti kao i prijenosa znanja i tehnologije drugim udrugama kroz mrežu ekoloških udruga "Plavi forum".

ZAGREB - U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva u Cresu se od danas do 30. rujna održava 15. međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija "Dani Frane Petrića", ustanovljena u čast velikoga renesansnog mislioca i znanstvenika podrijetlom s Cresa. U sklopu ovogodišnjih "Dana Frane Petrića" središnje mjesto zauzima međunarodni interdisciplinarni simpozij "Filozofija, znanost, religija: kompleksnost odnosa i granice dijaloga", od 25. do 27. rujna, a osim njega održat će se i tradicionalni simpozij "Petrić i renesansne filozofske tradicije", od 27. do 30. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙