FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

RIJEKA - Zbog još jednog otkrivenog podmićivanja USKOK je podnio zahtjev za proširenjem istrage protiv riječkog kirurga Ognjena Šimića osumnjičenog za primanje mita. USKOK u današnjem priopćenju navodi da se osnovano sumnja da je Ognjen Šimić, pročelnik Odjela za kardiovaskularnu kirurgiju riječkog KBC, u svom uredu 9. ožujka ove godine primio 1500 eura za operaciju srca jednog pacijenta. USKOK u priopćenju navodi da su, potaknuti primjerom građanke koja je prijavila prvi slučaj podmićivanja Šimića, i drugi građani i građanke počeli prijavljivati takve slučajeve.

VARAŽDIN - Ministarstvo kulture ove će godine izdvojiti još četiri i pol milijuna kuna za obnovu varaždinskog HNK-a, palače Hercer i sinagoge, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić koji je popodne posjetio objekte čiju obnovu sufinancira Ministarstvo. Ministar je rekao kako je u obnovu varaždinskog HNK-a već uloženo 650.000 kuna te kako će se ove godine uložiti po dva milijuna kuna u obnovu HNK-a i plače Hercer te petsto tisuća kuna u obnovu sinagoge. Ministarstvo kulture za projekte i investicije u kulturi u gradu Varaždinu dosad je osiguralo osam milijuna kuna, odnosno oko 21 milijun kuna u Županiji.

ZAGREB - Uprava Tvornice duhana Rovinj (TDR) donijela je odluku o isplati otpremnina tridesetorici radnika zagrebačkog pogona uz uvjet da se u roku od 30 dana očituju da su sudjelovali u nezakonitom oduzimanju zagrebačkog pogona, ispričaju za štetu nanijetu TDR-u, ograde se od aktivnosti Novog sindikata i Hrvatske udruge sindikata, te odustanu od sudskih postupka protiv bilo koje članice Adris grupe. Radnici stječu pravo na isplatu naknade u visini koja će se obračunavati jednako kao i radnicima koji su prihvatili otpremninu po posebnim uvjetima. Uprava je potvrdila da je podnijeta kaznena prijava protiv Marija Ivekovića, Slavice Lovrić i ostalih organizatora prosvjeda u zagrebačkom pogonu tvornicer. Radnicima protiv kojih je podnijeta kaznena prijava pravo na naknadu bit će zadržano do pravomoćnog okončanja postupaka.

RIJEKA - Policijska uprava Primorsko-goranska službeno je danas izvijestila da je eksplozija u riječkom ugostiteljskom objektu "Meduza" podmetnuta. Utvrđeno je i mjesto na kojem je eksploziv bio postavljen, a uzorci s tog mjesta poslani su u centar za kriminalistička vještačenja MUP-a u Zagrebu kako bi se ustanovio tip eksploziva. Kriminalistička obrada se nastavlja.

ZAGREB - Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, u Hrvatskoj će biti obilježen skupom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a organizira ga Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Obitelji zatočenih i nestalih skupom žele upozorili javnost na činjenicu da se u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata 1131 osoba još uvijek smatra nestalom. Prema najavama na skupu kojeg zajedno s udrugama organizara Ministarstvo obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti te zagrebačko Gradsko polavarstvo prema okupit će se oko 1000 članova udruga zatočenih i nestalih te oko 200 gostiju iz sličnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

ZAGREB - Udruga dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata (UDNZDR) i Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja (UOUHB) priopćile su danas da podupiru braniteljske udruge koje zahtijevaju javni uvid u popis srpskih povratnika kojima je Vlada obećala stanove izvan područja posebne državne skrbi. Udruge traže da se za njih utvrdi, jesu li imali ili prodali, te imaju li bilo kakvu nekretninu u Hrvatskoj ili na području bivše Jugoslavije. Udruge dodaju kako oni koji su imali pa prodali ili još uvijek imaju nekretnine ne mogu dobiti stanarsko pravo. Udruge također traže da se prestane sa svim deložacijama hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz stanova u državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave.

RIJEKA - Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke pozdravilo je inicijativu Vlade RH da započne s programom konačnog rješenja stambenog zbrinjavanja povratnika, bivših nositelja stanarskog prava, ali ističe da ono nije u skladu s potpisanim međunarodnim dokumentima. Vijeće navodi da je, iako je povratnička problematika Hrvatskoj jedna od najvažnijih kopenhaških uvjeta za ulazak u EU, pitanje stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava bezrazložno još uvijek na početku. Uz to, smatra Vijeće, postojeće rješenje nije u skladu s trilateralnom Sarajevskom deklaracijom iz siječnja 2005. koju su potpisale Hrvatska, BiH i tadašnja SiCG, niti u skladu s Ugovorom o pitanjima sukcesije.

GOSPIĆ - Na današnji dan prije točno 15 godina srpski agresor je u večernjim satima granatama napao Bilaj, a iza ponoći 29. na 30. kolovoza 1991. i Gospić. Bio je to početak nametnutog krvavog rata tijekom kojeg su na početku, u neprijateljskom okruženju stanovnici Bilaja, dragovoljci, a kasnije uz pomoć HV-a i policijskih snaga uspjeli obraniti svoja ognjišta. Na njima su ostali i na taj način pridonijeli i obrani Gospića koji se junački branio i obranio. Obilježavajući te dane izaslanstva grada Gospića, Bilaja i udruga iz Domovinskog rata iz Rijeke i Zagorja u Bilaju su položila vijence i zapalila svijeće na mjesto pogibije pripadnika HV s područja Rijeke. Vijence su položili i kod središnjeg križa na Mjesnom groblju u spomen na 218 žrtava komunističkog i četničkog terora Bilaja i Barleta od 1941. do 1995..

PULA - U Puli će 8. rujna 119. Istarska brigada svečano obilježiti svoju 15. obljetnicu, najavljeno je na današnjem sastanku pripadnika brigade i zapovjednika Marijana Mužinića s istarskim županom Ivanom Jakovčićem. Tom prigodom izaslanik hrvatskog Predsjednika uručit će odličja 119. brigadi, a županu Jakovčiću ratnu zastavu. Izaslanstva brigade ovih će dana položiti vijence na spomen-obilježja iz Domovinskog rata u Labinu, Rovinju i Puli, a predviđen je i posjet Lici i Otočcu uz obilazak spomenika u Dabru, gdje je poginuo prvi pripadnik 119. brigade Tomislav Brstilo.

VUKOVAR - U povodu postrojavanja pripadnika 204. vukovarske brigade, najavljenog za 25. rujna kada se obilježava i 15. obljetnica ustroja te ratne postrojbe koja je 1991. branila grad od srpske agresije, Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja priopćila je danas kako se protive zahtjevu organizatora postrojavanja da budu uključeni u ustroj 204. vukovarske brigade. U priopćenju za javnost, koje je potpisao predsjednik Središnjeg odbora Udruge Mato Dudić, navodi se kako "pripadnici MUP-a RH branitelji Vukovara 1991. neće biti involvirani u ustroj 204. brigade HV-a, već samo mogu biti postrojeni u sastavu samostalne policijske postrojbe".

ZAGREB - Umjetnička instalacija "Kravata oko Hrvatske" danas je brodićem barkajol, koji veslanjem prevozi turiste s jednoga kraja luke na drugi ušla u grad Zadar, priopćila je Academia cravatica. "Kravatin" crveni konac dočekala je limena glazba i djevojke u narodnim nošnjama, a na Narodnom trgu "Kravatinu" nit je primio zadarski gradonačelnik Živko Kolega. Nakon toga, na tornju Gradske straže u Zadru, zavezana je višemetarska crvena kravata.

RIJEKA - Na opatijskoj Slatini uskoro će u "Hrvatskoj ulici slavnih" biti otkrivene i zvijezde s imenima Fabijana Šovagovića i Rade Šerbedžije, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Oni su nominirani među deset osoba u kategoriji kultura i umjetnost, a odabrani su na temelju glasova čitatelja listova koji su nositelji projekta ili ga podupiru. Svečano otkrivanje ovih dviju zvijezda bit će 12. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙