FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica sisačke ratne brigade

SISAK, 1. rujna 2006. (Hina) - Sisačka ratna 120. brigada Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" danas je obilježila 15. obljetnicu formiranja i početka borbenog djelovanja.
SISAK, 1. rujna 2006. (Hina) - Sisačka ratna 120. brigada Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" danas je obilježila 15. obljetnicu formiranja i početka borbenog djelovanja.

Kroz tu je stožernu postrojbu obrane Siska od listopada 1991. do srpnja 1992. godine prošlo više od 3000 građana Siska, Posavine i Pokuplja, 30 pripadnika je poginulo, a više od 100 ih je ranjeno.

U počast poginulim pripadnicima, izaslanstvo te brigade, na čelu s ratnim zapovjednikom brigadnim generalom Vladom Hodaljem, te izaslanstva Siska, Sisačko-moslavačke županije i udruga iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Križa na groblju Viktorovcu.

Svijeće su zapaljene i na grobovima poginulih pripadnika brigade, te na grobu generala zbora Janka Bobetka, po čijoj je zapovijedi od 15. kolovoza 1991. počelo formiranje brigade.

Na svečanom je prijamu sisački gradonačelnik Dinko Pintarić iskazao zahvalnost i poštovanje prema poginulim pripadnicima postrojbe, te je zahvalio svim pripadnicima te postrojbe na svemu što su učinili u obrani Siska i suvereniteta Hrvatske.

General Hodalj je, zahvalivši na prijamu, podsjetio da su zapovjedništvo, prva pješačka bojna i pristožerne postrojbe brigade s 364 borca formirani na današnji dan prije 15 godina, te da je ratni put brigade počeo već idućeg dana kada je postrojba zaposjela obrambene položaje Mošćenica-Novo Pračno-Sisak, Žažina, Sela-Sisak, te pričuvni položaj na sisačkom Brzaju.

Od formiranja do preustroja, 120. brigada je uspješno obranila obrambene položaje na smjerovima Češko-Selo-Mošćenica-Novo Pračno-Sisak i Brest-Vurot-Stara Drenčina, Mošćenica-Mošćenić-Novo Pračno, Novo Selo-Klobučak-Capraške Poljane i groblje Komarevo-Pola-Crnac. Zajedno sa snagama MUP-a i 55. diviziona PZO-a Sisak, sudjelovala je 9. i 10. rujna 1991. u borbama za oslobađanje ceste Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica i deblokadu opkoljene Hrvatske Kostajnice.

"Bakačevci" su sudjelovali u borbama za Petrinju 16. i 21. rujna 1991., borili su se na bojišnicama u Mošćenici, Kotar šumi i Novoj Mošćenici. Dragovoljci iz te brigade sudjelovali su u ispomoći hrvatskom narodu u Hercegovini i bosanskoj Posavini, iznio je general Hodalj.

Dijelovi postrojbe, koji su preustrojem ušli u sastave 57. brigade "Marijan Celjak", 12. domobranske pukovnije Petrinja i 17. domobranske pukovnije Sunja, sudjelovali su u akciji "Oluja" i oslobađanju do tada okupiranih područja Banovine i Pounja.

Središnja proslava 15. obljetnice 120. brigade održat će se 9. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙