FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović na Glavnoj konferenciji IAEA

BEČ , 18. rujna 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje u ponedjeljak u Beču na zasjedanju Glavne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja je okupila izaslanstva iz oko 140 država.
BEČ , 18. rujna 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje u ponedjeljak u Beču na zasjedanju Glavne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja je okupila izaslanstva iz oko 140 država.

Ovogodišnjim zasjedanjem Glavne konferencije IAEA obilježa se 50. obljetnica osnutka te agencije, a ono će za Hrvatsku posebice biti značajno zbog toga što se našu zemlju po prvi put na dvije godine bira u Vijeće guvernera IAEA, izvršno tijelo agencije, izjavila je uoči početka zasjedanja hrvatska šefica diplomacije. Hrvatska će se time još više potvrditi na međunarodnom planu, u međunarodnim odnosima i možemo mnogo toga učiniti na tom području, ocijenila je ministrica dodajući da je riječ ne samo o tehničkim aspektima rada IAEA, nego o bitnim političkim pitanjima o kojima će se raspravljati na zasjedanju, kao primjerice o iranskom nuklearnom programu, ili korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, za znanost, tehnologiju, medicinu i slično.

Hrvatska ministrica u bečkom će sjedištu Ujedinjenih naroda razgovarati tijekom dana i s izvršnim tajnikom Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) Tiborom Tothom, a poslijepodne će govoriti na plenarnoj sjednici Glavne konferencije IAEA.

Obraćajući se sudionicima 50. zasjedanja Glavne konferencije IAEA u ponedjeljak u Beču, glavni tajnik UN-a Kofi Annan u svojoj je video poruci naglasio važnost primjene nuklearne energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru, razvitku i blagostanju te pozvao sve države na dogovor protiv širenja nuklearnog oružja.

"Nuklearna sigurnost i zaštita te suzbijanje nuklearnog terorizma glavna je zadaća na kojoj moramo zajednički učinkovitije raditi", istaknuo je u izviješću o jednogodišnjem radu IAEA njezin glavni direktor Mohamed el Baradei.

Baradei je pozvao države na pridržavanje i provedbu obveza iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Također je istaknuo da je u interesu Irana i međunarodne zajednice da Iran u cijelosti ispuni obveze iz rezolucije o iranskom nuklearnom programu, što do sada nije napravio.

Prema riječima Baradeija, Bliski istok bi trebao postati zona bez nuklearnog oružja.

Na Općoj skupštini IAEA glavne teme razgovora biti će iranski nuklearni program i arapski prijedlog rezolucije kojim se Izrael poziva da dopusti međunarodni nadzor nad svojim nuklearnim programom jer, kako tvrde stručnjaci, Izrael posjeduje nuklearno oružje, a nikada nije potpisao ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙