FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja stopa rasta kredita tvrtkama 24,8 posto, stanovništvu 23,7 posto

ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Hina- Financijski servis

Godišnja stopa rasta kredita tvrtkama 24,8 posto, stanovništvu 23,7 posto

Ukupni krediti banaka u Hrvatskoj na kraju srpnja ove godine iznosili su 176,4 milijarde kune, što je za 315 milijuna kuna manje nego u mjesecu prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Smanjenje kredita na mjesečnoj razini zadnji je put zabilježeno u svibnju 2004.

No, ovogodišnji srpanjski pad posljedica je smanjenja kredita središnjoj državi u tom mjesecu nakon njihovog neuobičajeno visokog rasta u lipnju, dok je istodobno u srpnju zabilježen nastavak trenda postojanog porasta kredita stanovništvu, uz daljnji rast kredita poduzećima.

Tako su u srpnju u odnosu na mjesec prije krediti središnjoj državi smanjeni za 2,47 milijarde kuna, a krediti građanima istodobno su povećani za 1,55 milijardi kuna te trgovačkim društvima za 512 milijuna kuna.

Tako se na godišnjoj razini nastavlja trend snažnog rasta kredita, koji su u srpnju ove godine bili veći za 33,9 milijardi kuna nego prije godinu dana, i zabilježi su godišnju stopu rasta od 23,8 posto.

Pritom su krediti poduzećima imali godišnju stopu od 24,8 posto, a građanima 23,7 posto.

Ukupni krediti stanovništvu na kraju srpnja ove godine iznosili su 87,95 milijardi kuna. U odnosu isto razdoblje godine prije građani su se zadužili za novih 16,8 milijardi kuna.

Više od polovice toga povećanja odnosi se na stambene kredite, koji bilježe visoku godišnju stopu rasta od 36,9 posto.

Stambeni krediti građanima na kraju srpnja ove godine iznosili su 32,77 milijardi kuna, što je za 846 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a za 8,8 milijardi kuna više nego prije godinu dana.

Udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu povećan je sa 33,6 posto u srpnju prošle na 37,2 posto u istom mjesecu ove godine.

Najvišu pak godišnju stopu rasta, od 24,8 posto, bilježe krediti poduzećima, koji su na kraju srpnja iznosili 70,3 milijarde kuna, što je za 14 milijardi kuna više nego krajem sedmog mjeseca prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙