FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 18. rujna

ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 18. rujna.
ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 18. rujna.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na susretu s novinarima govorit će o projektu "Hrvatska-društvo znanja" koji će biti predstavljen na 82. jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu od 19. do 24. rujna. Cilj projekta je predstaviti poduzetnicima, inovatorima i drugim subjektima vezanim za gospodarstvo u neposrednom kontaktu programe i projekte Vladinih institucija i gospodarskih udruženja namijenjenih primjeni znanja u gospodarstvu na jednom mjestu. Takvim pristupom povezivanja institucija i gospodarskih subjekata želi se osnažiti razvoj gospodarstva temeljnog na znanju te povećati konkurentnost i stvaranje uvjeta za poslovanje na jedinstvenom europskom tržištu. (10,30 sati, Ministrstvo gospodarstva, Vukovarska 78).

ZAGREB - Porezna uprava do konca prošlog tjedna obradila je gotovo 87 posto prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a građanima je do sada vraćeno više od 1,2 milijarde kuna preplaćenog poreza. To je za oko sto milijuna ili 9,9 posto veći iznos nego li je građanima vraćeno u isto vrijeme prošle godine, podaci su Ministarstva financija. Do konca prošlog tjedna od ukupno 912.307 zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, obrađeno je njih 86,88 posto ili 792.640 prijava. Gotovo 90 posto građana koji su predali godišnju prijavu ostvaruje i pravo na povrat. To je pravo do sada ostvarilo 709.213 građana, a ukupan iznos koji im se treba vratiti je gotovo 1,24 milijardi kuna. Državi pak na ime poreza na dohodak 52.228 obveznika treba uplatiti još 292,63 milijuna kuna. Kao i sredinom srpnja i nadalje je rekordan dohodak od nesamostalnog rada, više od 6,17 milijuna kuna, zabilježen u Zagrebu, a najviši dohodak od obrta i slobodnih zanimanja, više od 3,6 milijuna kuna, prijavljen je u Požegi.

ZAGREB - Ukupni krediti banaka u Hrvatskoj na kraju srpnja ove godine iznosili su 176,4 milijarde kune, što je za 315 milijuna kuna manje nego u mjesecu prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Smanjenje kredita na mjesečnoj razini zadnji je put zabilježeno u svibnju 2004. No, ovogodišnji srpanjski pad posljedica je smanjenja kredita središnjoj državi nakon njihovog neuobičajeno visokog rasta u lipnju, dok je istodobno u srpnju zabilježen nastavak trenda postojanog porasta kredita stanovništvu, uz daljnji rast kredita poduzećima. U srpnju u odnosu na mjesec prije krediti središnjoj državi smanjeni su za 2,47 milijarde kuna, a krediti građanima istodobno su povećani za 1,55 milijardi kuna te trgovačkim društvima za 512 milijuna kuna. Tako se na godišnjoj razini nastavlja trend snažnog rasta kredita, koji su u srpnju ove godine bili veći za 33,9 milijardi kuna nego prije godinu dana, i zabilježi su godišnju stopu rasta od 23,8 posto. Pritom su krediti poduzećima imali godišnju stopu od 24,8 posto, a građanima 23,7 posto.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova, mjeren odrađenim satima radnika na gradilištu, u Hrvatskoj je u lipnju ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio veći za visokih 7,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci o strukturi odrađenih sati na gradilištima u prvoj polovici ove godine pokazuju da je na zgradama odrađeno 45,3 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 54,7 posto. Prema vrsti gradnje od siječnja do lipnja je na novim građevinama odrađeno 59 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 41 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙