FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 24. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Ukupna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj nastavlja rasti te je krajem 2005. godine, po podacima Hrvatske narodne banke, dostigla razinu od 35,9 posto BDP-a. No, to je još daleko ispod zaduženosti stanovništva u Europskoj monetaroj uniji (EMU), koja je na kraju trećeg tromjesečja 2005. iznosila 57 posto BDP-a. U usporedbi pak sa građanima novih članica EU zaduženost hrvatskog stanovništva dvostruko je veća - krajem 2005. udio potraživanja banaka od stanovništva u tim zemljama nije prelazio 18 posto BDP-a. Procjenjena kreditna zaduženost stanovništva u Hrvatskoj u odnosu na BDP povećala se sa 32,1 posto krajem 2004. na 35,9 posto na kraju prošle godine. Pritom se oko 96 posto duga građana odnosi se na kredite poslovnih banaka, podaci su iz trećeg broja publikacije HNB-a "Makrobonitetna analiza". Uz snažni rast ponude poslovnih banaka sve povoljnijih kredita prosječna zaduženost po zaposlenom u Hrvatskoj zadnjih godina kontinuirano raste, s oko 23 tisuće kuna krajem 2001., na oko 49 tisuća na kraju 2004. te na oko 58 tisuću kuna na kraju prošle godine.

RIJEKA - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci odbilo je jučer zahtjev branitelja da se kirurga Ognjena Šimića, osumnjičenog za primanje mita, pusti iz pritvora. Izvanraspravno vijeće tu je odluku utemeljilo na daljnjem postojanju mogućnosti utjecaja na svjedoke. Prihvaćen je zahtjev branitelja da se Šimiću kao osnova za pritvor ne uzima mogućnosti ponavljanja kažnjivog djela koji mu se stavlja na teret. Pročelnika Odjela za kardiovaskularnu kirurgiju riječkoga KB-a Ognjena Šimića sumnjiči se za primanje mita od 5000 eura od jedne Riječanke za operaciju srca njezina oca mimo liste čekanja. Šimiću je određeno 30-dnevno zadržavanje u pritvoru.

VARAŽDIN - Varaždinski biskup Marko Culej, koji je preminuo u subotu navečer nakon duge i teške bolesti, pokopan je jučer u kriptu varaždinske katedrale. Misu zadušnicu i pogrebne obrede predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) kardinal Josip Bozanić koji je u propovijedi rekao kako je pokojni biskup Marko Culej bio jednostavan i velikodušan pastir, koji je izbjegavao sve što izaziva podjele, a zauzimao se za ono što ujedinjuje i povezuje. Kardinal Bozanić govorio je o bogatom putu prvoga varaždinskoga biskupa koji je iznutra gradio crkveno zajedništvo te o brojnim inicijativama koje je pokrenuo. Izrazio je pritom zahvalnost biskupu Marku Culeju za službe koje je obnašao u raznim tijelima HBK-a.

BJELOVAR- Policijski službenici u redovitoj kontroli prometa u Bjelovaru ustanovili su preksinoć da hrvatski državljanin (31) prevozi stoku bez valjane dokumentacije, pa ih je on pokušao podmititi sa 400 kuna kako ga ne bi prijavili nadležnom županijskom veterinarskom inspektoru, priopćeno je iz PU Bjelovarsko-bilogorske. Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo davanja mita, vozač je uhićen, a novčani iznos od 400 kuna, koji je počinitelj nudio kao mito, privremeno je oduzet uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Nakon završene kriminalističke obrade, tijekom koje je kontaktiran Ured sa suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, počinitelj je uz kaznenu prijavu jučer priveden dežurnom istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙