FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 18. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević na današnjoj konferenciji za novinare ponovio je da SDP javno traži odgovor na pitanje koja je premijerova uloga u slučaju Brodosplita, u kojoj je, kako je opet ustvrdio, oprano šest milijuna dolara. Jurjević je izjavio da bi "u svakoj demokratskoj zemlji premijer podnio ostavku, kada bi se doveo u situaciju da ne može očuvati autoritet institucije, kao što se, ustvrdio je, dogodilo Sanaderu koji je svojedobno u Saboru lagao tvrdeći da afera Brodosplit ne postoji, jer nema ničeg spornog u ugovorima o prodaji četiri tankera". Jurjević je rekao da je 27 lipnja dobio pisani odgovor Vlade da "ugovorni uvjeti ne upućuju na zaključak o štetnosti ugovora", no da je, kako tvrdi, tri mjeseca prije toga austrijski Interpol zatražio suradnju hrvatske policije sumnjajući u pranje novca, jer je uočio uplatu četiri milijuna eura na računu brokera Drage Mačeka, koji je taj iznos podigao i prebacio u Hrvatsku.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić odbacio je danas kritike gradskih oporbenih stranaka da ne boravi dovoljno u gradu, ocijenivši da se kvaliteta rada gradonačelnika ne mjeri po tome koliko je noći proveo u gradu. Na konferenciji za novinare Đapić je rekao da je protekla dva tjedna bio izvan grada, ali na godišnjem odmoru, te da je, uz stranačke aktivnosti koje ima kao predsjednik HSP-a, imao i niz sastanaka vezanih uz projekte u Osijeku. Rekao je kako je na nedavnom sastanku s premijerom Ivom Sanaderom razgovarao o realizaciji takvih projekata, među kojima su projekti jednosmjenske nastave u osječkim školama te pitanje zemljišta za tri gospodarske zone u Osijeku, gdje su u tijeku završne pripreme za prenošenje toga zemljišta iz državnog u gradsko vlasništvo.

ĐAKOVO - HNS, odnosno predsjednik njegova Središnjeg odbora i varaždinski župan Radimir Čačić, počeo je danas u Đakovu kampanju, godinu dana prije izbora, pod geslom "Hrvatska ujednačenih šansi". Čačić, kojega Hrvatska narodna stranka predstavlja kao svog kandidata za premijera, na konferenciji za novinare istaknuo je da kampanju počeo iz Đakova jer je u tom gradu biskupa Strossmayera HNS osnovan. "Krenuli smo iz Slavonije jer je to regija koja zahtijeva najveću pažnju i u našem konceptu decentralizacije upravo ova regija ima prioritet", rekao je Čačić. Početak kampanje, godinu dana prije izbora, pojasnio je željom da ima dovoljno vremena za izravnu komunikaciju s građanima, za dolazak i u najmanje općine, gdje želi čuti probleme građana.

SINJ - Nakon intervencije policije tegljači s otpadom iz Makarske uspjeli su istovariti smeće na Mojanku, sinjsko odlagalište komunalnog otpada, koje su prijepodne blokirali mještani obližnjih naselja Trnaka, Brnaza i Sičana. Sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević najavio je da se makarski otpad neće u Mojanku dovoziti sljedeća tri dana, a za to će se vrijeme pokušati naći zadovoljavajuće rješenje s prosvjednicima. Mještani koji su danas mirnim prosvjedom onemogućavali odlaganje makarskoga otpada na Mojanku, ističu da neće odustati od svojih zahtjeva pa će i dalje još radikalnije sprječavati odlaganje makarskog otpada.

ZAGREB - Velika većina građana Hrvatske, između 79 i 84 posto, čula je za izraze 'udruga' ili 'nevladina organizacija', ali tek nešto više od polovice njih zna i značenje tih izraza - rezultati su to istraživanja stavova javnosti o nevladinim organizacijama koje je proveo Institut "Ivo Pilar". Istraživanje pod nazivom "Udruge u očima javnosti" provedeno je za potrebe Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Akademije za edukacijski razvoj (AED), a njegovi su rezultati danas predstavljeni na okruglom stolu. Prema tim rezultatima, relativno najslabije poznavanje izraza 'udruga' i njegova značenja utvrđeno je kod osoba starijih od 60 godina. Najviše ispitanika, njih 38 posto, znalo je navesti udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a među njima prednjači HVIDR-a, a oko 35 posto ispitanika zna za udruge koje brinu za zlostavljanu djecu poput Hrabrog telefona.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata (HUS) podržava odluku Vlade i državnog vrha o neproduživanju roka za reviziju pretvorbe i privatizacije, kao i odlučnost da se krene u obračun s kriminalom, no traži pokretanje kaznenih postupaka u slučajevima privatizacije u kojima su utvrđene nepravilnosti, istaknuo je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na današnjoj konferenciji za novinare. Znamo da su u više od 90 posto tvrtki, od 1.600 obuhvaćenih revizijom, uočene nezakonitosti, pa tražimo pokretanje istrage u svim slučajevima gdje ima elemenata kaznenog djela, rekao je Matijašević. HUS također traži donošenje zakona o ovjeri vlasništva u trgovačkim društvima, kao i oporezivanje imovine stečene sumnjivo provedenom privatizacijom, a neophodno je da Vlada i državni vrh pokrenu reviziju pretvorbe i privatizacije banaka.

ZAGREB - Riječki odvjetnik Velimir Došen izjavio je danas za HTV kako će danas napustiti švicarsku bolnicu i vratiti se u Hrvatsku, odbacujući nagađanja da je u bijegu nakon što mu je u subotu određen pritvor zbog bojazni da će utjecati na svjedoke i tako ometati istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je počinio kazneno djelo pomaganja u sprječavanju dokazivanja. Došen je u telefonskom razgovoru kazao da će već danas na vlastitu odgovornost napustiti švicarsku bolnicu, gdje se liječi zbog zdravstvenih tegoba, te da će se uputiti prema Hrvatskoj. "Ja u bijegu nisam i ne želim biti, niti je to kazneno djelo da se ne mogu braniti sa slobode", kazao je Došen. "Ja ne bježim od postupka, samo sam se ovdje (u Švicarskoj) zadržao jer mi je strašno pozlilo", dodao je. Došen je nedavno priveden s još sedam osoba koje se sumnjiči za kaznena djela iznude i sprječavanja dokazivanja u slučaju propucavanja "porschea" na riječkoj rivi potkraj kolovoza.

ZAGREB - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) počelo je danas razmatrati stegovnu odgovornost zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božice Cvjetko koju se sumnjiči da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici. Stegovni postupak protiv Božice Cvjetko održava se iza zatvorenih vrata, a svoju odluku DOV će, kako je najavljeno, naknadno javno objaviti. Cvjetko nije nazočila sjednici DOV-a zbog bolesti. Kako se neslužbeno doznaje, svoju obranu uputila je pismenim putem, a pred DOV-om ju je zastupao odvjetnik Ratko Žurić. Stegovni postupak protiv Cvjetko pokrenut je krajem rujna prošle godine na zahtjev njezinog šefa, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji ju tereti da je zataškavanjem zlostavljanja u Brezovici zlouporabila svoj položaj i teško naštetila ugledu državnog odvjetništva.

ZAGREB - Predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić potvrdio je danas za Hinu, da je predsjednik kaštelanske HVIDR-e Željko Strize smijenjen, kaštelanski ogranak HVIDRA-e raspušten, a za povjerenika postavljen Jozo Certa. Đakić je podsjetio kako je Predsjedništvo HVIDR-e početkom godine pokrenulo postupak pred Sudom časti o stegovnoj odgovornosti predsjednika kaštelanske HVIDR-e Željka Strize, zbog vrijeđanja, prozivanja i klevetanja predsjednika Glavnog odbora HVIDRA-e Josipa Periše, predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, te uvreda na račun svih postrojenih časnika, dočasnika i vojnika na proslavi obljetnice Oluje. Sud časti HVIDR-e odlučio je početkom lipnja Strizi oduzeti sve dužnosti na rok od godine dana. Kako se Strize oglušivao na odluku Suda časti, Glavni odbor Hvidre je, u četvrtak 14. rujna, sukladno Statutu, donio odluku o raspuštanju kaštelanske HVIDR-e i postavljanju Joze Certe za povjerenika, rekao je Đakić.

ZAGREB/SARAJEVO - Hrvatskoga znanstvenika, filozofa, književnika i humanista svjetskoga ugleda Ivana Supeka imenovao je Međunarodni univerzitet "Philip Noel-Baker" sa sjedištem u Sarajevu počasnim doživotnim rektorom. Svečano proglašenje i uručenje Zlatne povelje počasnog rektora akademiku Ivanu Supeku održat će se u zagrebačkom Hrvatskom kulturnom klubu 26. rujna, izvijestio je danas rektor toga Međunarodnog univerziteta Stiepo Andrijić, napominjući kako je akademik Supek "veliko ime za Hrvatsku i Europu". Vijeće i Senat Međunarodnog univerziteta "Philip Noel-Baker" sa sjedištem u Sarajevu, kojemu je osnivač Internacionalna liga humanista za mir, odlučilo je akademika Ivana Supeka, znanstvenika, filozofa, romanopisaca, dramatičara i humanista svjetskoga ugleda, imenovati za doživotnog počasnog rektora Međunarodnog univerziteta "Philip Noel-Baker", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na svim tržištima na kojima se koristi Plivin Voltaren od 1. siječnja 2003. do 31. kolovoza ove godine zabilježene su samo četiri nuspojave vezane uz srčane smetnje bez smrtnog ishoda, priopćeno je danas iz Plive u povodu medijskih napisa o jednoj australskoj studiji koja tvrdi da često uzimanje Voltarena povećava rizik od infarkta za 40 posto. S obzirom na trenutno dostupne studije o podnošljivosti nesteroidnih antireumatika, ne postoji dovoljno dokaza koji bi potvrdili povećan kardiovaskularni rizik. Pliva se poziva na mišljenje uglednog hrvatskog kliničkog farmakologa Božidara Vrhovca, koji smatra kako ne postoji dugotrajno proširena opasnost od Voltarena, te da je postotak od čak 40 posto povećanog rizika nasumce izvučena brojka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙