FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terapija botoksom mogla bi postati novom ovisnošću

LONDON , 18. rujna 2006. (Hina) - Terapije ubrizgavanjem injekcija botoksa, kojima se "brišu" bore, uglavnom s lica, mogle bi kod nekih osoba razviti novu vrstu ovisnosti, smatraju britanski znanstvenici, prenosi BBC.
LONDON , 18. rujna 2006. (Hina) - Terapije ubrizgavanjem injekcija botoksa, kojima se "brišu" bore, uglavnom s lica, mogle bi kod nekih osoba razviti novu vrstu ovisnosti, smatraju britanski znanstvenici, prenosi BBC.

Britanski psiholog dr. Carter Singh koji radi u bolnici Derbyshire Royal i estetski kirurg Martin Kelly iz londonske Udruge estetskih kirurga, ustvrdili su da 40 posto pacijenata koji koriste injekcije botoksa izražavaju kompulzivan nagon za daljnjim tretmanima. Naime, pacijenti bi trebali redovito primati injekcije botoksa koji paralizira njihove mišiće, jer učinak botoksa traje četiri do šest mjeseci.

Tijekom 2005. broj osoba koje su se podvrgnule tretmanima injekcijama botoksa u Velikoj Britaniji porastao je za 50 posto.

Dr. Singh i dr. Kelly su, nakon istraživanja provedenog na pacijentima u 81. britanskoj klinici koji koriste injekcije botoksa u odnosu na ostale ljude koji koriste druge, manje invazivne kozmetičke tretmane, zaključili sljedeće:

- više od 50 posto osoba koje redovito koriste botoks kazale su kako ih brine što nemaju kontrolu nad prirodnim procesom starenja,

- gotovo 50 posto izjavilo je kako su bijesni na one koji ih kritiziraju zato što koriste tretmane botoksom,

- više od 40 posto ispitanih navelo je da je motiv za stalnu uporabu botoksa kompulzivnost (bolesni nagon)

- više od 50 posto ispitanih koji redovito koriste tretmane botoksa rekli su kako se "osjećaju" mlađima, ne kazavši da misle kako uistinu izgledaju mlađe.

Dr. Singh smatra da su osobe koje redovito koriste botoks zabrinutije zbog procesa starenja koje nikoga ne zaobilazi i nemogućnosti da ga kontroliraju. "Botoks je s medicinskog gledišta sigurna metoda, no ima potencijalno ovisničke karakteristike za neke ljude. Botoksom se mijenja fizički izgled te dovodi do poboljšanog općeg izgleda, ali i poboljšanja psihičkog stanja osobe. Dakle, vrlo je lako postati "ovisnikom" o botoksu", smatra dr. Singh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙