Za očekivati bi bilo da i drugi agrumi imaju isti učinak, no nedavno istraživanje pokazalo je da ne mora biti tako. Naime, svi agrumi u sebi sadržavaju citrate, koji se i inače, u obliku kalij-citrata, daju pacijentima za sprečavanje ponovne pojave bubrežnih kamenaca.
No, neki pacijenti ne mogu uzimati kalij-citrat zbog probavnih problema, pa se sok od naranče smatra prihvatljivijim prirodnim izvorom citrata.
Bubrežni kamenci nastaju kod prekoncentrirane mokraće, kad zbog visokih koncentracija nastaju kristalići koji se povezuju u veće kristale te se na kraju pretvore u kalcij-oksalate. Upravo citrati sprječavanju njihovu kristalizaciju.
U istraživanju je sudjelovalo 13 dobrovoljaca, koji su u tri faze uz obroke pili destiliranu vodu, zatim sok od naranče i sok od limuna. Između pojedinih faza prošla su tri tjedna. Važno je istaknuti da su dobrovoljci konzumirali i hranu s niskim količinama kalcija i oksalata. Ispitanicima je svakodnevno uziman uzorak krvi i urina.
Pokazalo se da sok naranče povisuje koncentraciju citrata i smanjuje kristalizaciju, dok kod konzumacije soka od limuna toi nije bio slučaj. Znanstvenici smatraju da učinak citrata ovisi o obliku u kojemu je unesen u organizan, Konkretno, citrati u naranči vezani su na kalij, a u limunu na vodik, za koji znanstvenici smatraju da ometa željeni učinak citrata.