FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peroj: završen seminar o zaštiti nacionalnih manjina

PEROJ, 16. rujna 2006. (Hina) - Sudionici dvodnevnoga seminara o provođenju okvirne Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji je danas završen u Peroju blizu Pule, zaključili su da je znatno poboljšano ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te su stoga pohvaljene mjere i potpora koje tomu pruža hrvatska Vlada.
PEROJ, 16. rujna 2006. (Hina) - Sudionici dvodnevnoga seminara o provođenju okvirne Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koji je danas završen u Peroju blizu Pule, zaključili su da je znatno poboljšano ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te su stoga pohvaljene mjere i potpora koje tomu pruža hrvatska Vlada.

Tijekom seminara izneseni su i primjeri zajedničkog života i razumijevanja te je naglašena potpora lokalnih i područnih vlasti, što pridonosi ostvarivanju visoke razine prava nacionalnih manjina. Takva podrška, smatraju sudionici seminara, nije međutim osigurana pripadnicima nacionalnih manjina u dijelu lokalnih tijela pa bi otklanjanju tih teškoća trebalo posvetiti posebnu pozornost.

Prilikom razmatranja novih instituta uvedenih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina radi njihova sudjelovanja u obavljanju javnih poslova, upozoreno je na potrebu daljnjeg poticanja vijeća, predstavnika i koordinacija nacionalnih manjina. Upozoreno je i na potrebu osnaživanja Savjeta za nacionalne manjine kao krovnoga tijela koje može pomoći učvršćivanju uloge vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u procesu odlučivanja putem edukacije i nadziranja uvjeta njihova rad na lokalnoj i područnoj razini.

Sudionici seminara također su istaknuli da ostvarivanje prava nacionalnih manjina ne ovisi samoo političkoj volji države, već i o spremnosti samih manjina na suradnju. Stoga je upozoreno na potrebu još bolje suradnje predstavnika nacionalnih manjina u realizaciji programa od zajedničkog interesa kao i suradnja s onim tijelima samouprave u kojima su izabrani.

Nadalje, ocijenjeno je da je u provedbi Zakona o obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina postignuta visoka razina koja je u skladu s hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom. Podržana su nastojanja da se intenziviraju mjere kojima treba riješiti još prisutne probleme u nekim sredinama na područjima od posebne državne skrbi.

Tridesetak sudionika seminara poduprlo je i napore hrvatske Vlade i način ostvarivanja Nacionalnog programa za Rome te akcijskog plana Desetljeće za Rome 2005. - 2015. godine.

Zaključeno je da u primjeni Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma postoje problemi u pojedinim samoupravama pa je predloženo da se provede edukacija u okviru državne uprave, lokalne samouprave pravosuđa i manjinskih udruga o pravima manjina na službenu uporabu jezika i pisma.

Ujedno se zahtijeva da sva nadležna tijela poduzmu mjere nadzora sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina radi dosljedne primjene nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti manjinskih jezika. Tijekom rasprave uočeni su problemi u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na pristup medijima.

"Dio medija još uvijek ne poklanja dovoljnu pozornost stvarnim problemima nacionalnih manjina i njihovoj objektivnoj prezentaciji", navodi se u zaključcima seminara. Stoga je istaknuto da je potrebno stvoriti uvjete za puno ostvarivanje prava nacionalnih manjina na pristup medijima, kao i na informiranje na njihovu jeziku i pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙