FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o provođenju Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina

PEROJ,15. rujna 2006.(Hina) - Tajnik Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za provođenje Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Antti Korkeakivi danas je u Peroju na seminaru o provođenju te konvencije rekao da hrvatska Vlada predstavlja primjer dosljednosti u provođenju Konvencije.
PEROJ,15. rujna 2006.(Hina) - Tajnik Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za provođenje Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Antti Korkeakivi danas je u Peroju na seminaru o provođenju te konvencije rekao da hrvatska Vlada predstavlja primjer dosljednosti u provođenju Konvencije.

Korkeakivi očekuje da će na seminaru doznati i da hrvatske vlasti s tim u vezi nastavljaju dijalog s Vijećem Europe i OESS-om i drugim međunarodnim organizacijama. Zauzeo se da se prijavljuje svaka pojava međuetničke mržnje i netolerancije, da se pri procesu povratka obrati pozornost kako se postupa s nositeljima stanarskog prava kao i da se provede pravedna zastupljenost u predstavničkim tijelima lokalne i područne samouprave.

Od seminara, na kojemu se okupilo tridesetak sudionika, očekuje i da će doznati i kako se ostvaruju prava na korištenje manjinskog jezika za talijansku kao i za ostale manjine u Hrvatskoj.

Obraćajući se sudionicima seminara, zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac se osvrnuo na problem dobivanja državljanstva te na problem stanarskih prava s obzirom na to da u Hrvatskoj, kako je rekao, ima još stotinjak slučajeva zaposjednute imovine koja se vlasnicima ne vraća.

"Nažalost imamo i slučajeve u kojima su predstavnici državnih tijela, vojske i policije ti koji su zauzeli tuđe vlasništvo. Razumijemo da je to bilo moguće u ratnim okolnostima, ali sada je to neprihvatljivo. Smatram da bi mehanizmi pravne države trebali funkcionirati i riješiti ovo pitanje", rekao je Milorad Pupovac. Dodao je kako nema manjinske politike bez dobre lokalne samouprave, odnosno bez socijalnih, ekonomskih i zakonskih reformi jedinica lokalne samouprave.

Osvrnuvši se na govor mržnje, Pupovac je rekao kako je Hrvatska po tom pitanju učinila važan iskorak jer su donesene izmjene kaznenog zakona, kojima se po tom pitanju određuju sankcije.

"Nažalost, koliko su političari postali korektni i odrekli se govora mržnje, toliko su pojedini mediji, poglavito nacionalni, preuzeli barjak u širenju govora mržnje", zaključio je saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac.

Izrazivši zadovoljstvo što se ovaj seminar odvija u Istri, gdje se u potpunosti poštuju prava pripadnika nacionalnih manjina, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upozorio je na nepoštivanje dvojezičnosti u pravosuđu. U tom kontekstu on je istaknuo kako očito nitko nije pročitao Zakon o uporabi jezika nacionalnih manjina po kojemu se "postupci moraju voditi dvojezično u gradovima i općinama u kojima je dvojezičnost na snazi ako stranka u predmetu to zahtijeva".

Sudionicima seminara obratili su se još i predstojnica Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙