FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Galeriji Mala izložba slikara i kipara Gorana Štimca

ZAGREB, , 16. rujna 2006. (Hina) - Akademski slikar i kipar Goran Štimac (1959.) predstavio se danas izložbom u Galeriji "Mala" koja uključuje skulpturu i 12 slika.
ZAGREB, , 16. rujna 2006. (Hina) - Akademski slikar i kipar Goran Štimac (1959.) predstavio se danas izložbom u Galeriji "Mala" koja uključuje skulpturu i 12 slika.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević u katalogu izložbe napominje da je Štimac kao slikar sklon kromatskim kontrastima, a kao kipar sažetim strukturama i prozračnim prostornim rješenjima. U oba medija svojega izražavanja Goran Štimac pokazuje prepoznatljiv osobni ulog.

Premda se, kako ističe Maroević, umjetnik gotovo ravnopravno služi krajnostima, u konačnom učinku njegovih djela ostvaruje se ravnoteža raznorodnih elemenata. Neovisno o upotrebljenim materijalima i odabranoj tehnici Goran Štimac slijedi svoj instinkt ne služeći se pritom znakovima i simbolima nekakve tradicije ili kulturalne provenijencije.

Povjesničar umjetnosti Maroević zaključuje kako naizgled anarhična sloboda Gorana Štimca ima ludičke korijene, te da užitak u igri i teksturi dovodi do ležerne opuštene sređenosti.

Goran Štimac rođen je u Rijeci 1959., a nakon diplome na riječkom Pedagoškom fakultetu, na Kiparskom odjelu, diplomirao je i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Marije Ujević.

Bio je na specijalizaciji na Visokoj školi za dizajn u Beču, a kao prvi kipar sudjelovao je na izradi scenografije igranog filma u produkciji Walta Disneya. Radio je i kao scenograf u Austrijskom državnom teatru u Beču.

Zadnjih desetak godina Goran Štimac je profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a pedagoški rad počeo je koncem 90-ih na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Dosad je izlagao na 40-ak samostalnih i na više od stotinu skupnih izložaba nacionalnog i međunarodnog značenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙