FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izložba posvećena Lorci

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - U povodu 70. obljetnice tragične smrti jednog od najvećih španjolskih pjesnika Federica Garcie Lorce (1899.-1936.) večeras je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba posvećena tome slavnom pjesniku.
ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - U povodu 70. obljetnice tragične smrti jednog od najvećih španjolskih pjesnika Federica Garcie Lorce (1899.-1936.) večeras je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba posvećena tome slavnom pjesniku.

Izložba obuhvaća Lorcina djela u izvorniku, hrvatske prijevode, časopise, dokumente te originalne pjesnikove crteže. Izloženo je i 30 grafika vodećih svjetskih umjetnika posvećenih Lorci iz kolekcije Tonija Politea.

Treći dio su djela suvremenih hrvatskih slikara inspirirana Lorcinim djelom. Izložbu prati opsežni katalog o životu i djelu slavnoga pjesnika.

Uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu izložbu su priredili i Hrvatsko hispansko društvo Zagreb, te Zaklada Federico Garcia Lorca, a autori izložbe su hispanisti dr. Jordan Jelić i mr. Enes Quien.

Predstavnica Zaklade Federico Garcia Lorca, Laura Garcia Lorca, istaknula je univerzalnost i kozmopolitizam u Lorcinom djelu, pjesniku koji je obilježen simbolom slutnje i zbilje. "Lorca je pjesnik koji je spojio govorno i slušno, riječ koja se izriče i čuje, zapisuje u pamćenju", kazala je.

Laura Garcia Lorca zahvalila je priređivačima izložbe, istaknuvši kako Lorca pripada generaciji slavnih španjolskih pisaca, a djela su mu prevedena na stotinjak svjetskih jezika.

Vodeći hispanist Jordan Jelić rekao je kako je Garcia Lorca, uz Cervantesa najuniverzalniji španjolski pisac, pjesnik, dramatičar, esejist, a okušao se i u crtežu. Na osobit način Lorca je opjevao rodnu Andaluziju, osobito gradove Cordobu, Granadu i Sevillu.

Enes Quien povjesničar umjetnosti naglasio je da se u djelima F. G. Lorce nazire melankolično odnos nadrealnoga sa stvarnim.

Kroz izložena djela posvećena Lorci vidi se mediteranski temperament umjetnika koji su svoja djela posvetili Lorci. Kroz njih su iskazali strastvenost, ali i stalnu slutnju smrti, motiv kojemu se Lorca najčešće vraćao.

Lorca je danas kao i u vrijeme tragične smrti, kao žrtva Francova režima, godine 1936. ostao simbolom slobodarskog duha i simbolom slobode, napomenuo je Quien.

O važnosti izložbe govorili su i ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov te predsjednik Hrvatskog hispanskog društva Zdenko Volner.

Izložbu je otvorila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, podsjetivši da se Hrvatska ovom izložbom pridružila proslavi Lorcine godine te odala počast tome slavnom pjesniku.

Napomenula je i da je Garcia Lorca jedan od onih koji je imao najveći utjecaj na hrvatske pjesnike 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća.

Večerašnji događaj pokazuje kako je kultura najčvršći oblik komunikacije među narodima, a važnost izložbe je tim veća što brojni Hrvati žive u zemljama hispanskog jezika, kazala je ministrica Grabar Kitarović, napomenuvši da je izložba o Lorci znak jače suradnje između Hrvatske i Španjolske.

Doprinos izložbi dalo je i Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙