FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Kubi: Ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima

HAVANA, 16. rujna 2006. (Hina) - Kuba je puno učinila u razvoju školstva i zdravstva, ali nedostaje joj tržišnog gospodarstva koje omogućuje brži razvoj, no ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima, kazao je u petak navečer u Havani hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
HAVANA, 16. rujna 2006. (Hina) - Kuba je puno učinila u razvoju školstva i zdravstva, ali nedostaje joj tržišnog gospodarstva koje omogućuje brži razvoj, no ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima, kazao je u petak navečer u Havani hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima ... (Kubi) nedostaje dosta onoga što mi u Europi smatramo standardom", odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje o stupnju demokracije na Kubi.

Novo vodstvo koje će jednog dana naslijediti 80-godišnjeg predsjednika Fidela Castra ispočetka će nastojati očuvati socijalizam koji je desetljećima održavao karizmatični lider kubanske revolucije, ocijenio je Mesić u Havani gdje kao predstavnik zemlje promatrača sudjeluje na XIV. summitu Pokreta nesvrstanih.

No "da će procesi demokracije zahvatiti sve zemlje, (pa tako i Kubu) to je ... sasvim sigurno", rekao je Mesić.

Demokratizaciji i bržem razvoju okrenuta je i većina zemalja članica nesvrstanih, kazao je Mesić o članicama nesvrstanih, odbacivši kvalifikaciju da je većina njih nedemokratska, iako među njima ima i režima ostvarenih državnim udarom.

"Ono što karakterizira ovaj skup je volja da se između sebe surađuje i volja da se unapređuje međunarodni mir, razvija tolerancija među državama i ... uspostavi što stabilnije stanje u čitavom svijetu", rekao je.

Mesić je odbacio ocjene o summitu kao forumu suprotstavljanja politici Sjedinjenih Država.

"Bilo je antiameričkih tonova ali cijeli summit se odvija ... u zamišljenim okvirima, a to znači da se okreće razvoju i međusobnoj suradnji", rekao je.

Summit je u petak počeo govorima zamjenika kubanskog predsjednika Raula Castra i venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji su oštro osudili politiku Sjedinjenih Država, no nacrt završne deklaracije XIV. Summita uravnotežen je tekst u kojem se SAD i ne spominje.

Mesić, koji je održao nekoliko bilateralnih razgovora, među njima i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kontaktima s državama s kojima Hrvatska gotovo da nije imala bilateralnih odnosa.

"Bilo je i konkretnih razgovora", recimo s Gvatemalom, o razmjeni posjeta gospodarskih izaslanstava.

U razgovoru s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom hrvatski predsjednik je primio zanimljiv prijedlog da ta organizacija s Hrvatskom uspostavi strateški dijalog kakav je ostvarila s članicama Europske unije.

Drugi zanimljiv prijedlog Mesić je primio od još jednog Egipćanina, ministra vanjskih poslova Egipta Ahmeda Abula Gheita, koji je Hrvatsku pozvao da se pridruži Euromediteranskom forumu, nastalom na temeljima Barcelonske inijative o suradnji zemalja sjevera i juga Mediterana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙