FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 14. rujna

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 14. rujna.
ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 14. rujna.

ZALAEGERSZEG - Hrvatska naftna kompanija Ina i mađarski MOL potpisat će ugovor o zajedničkom projektu istraživanja u prekograničnom području Podravska Slatina - Zaláta s ciljem osiguranja novih količina zemnog plina. Područje istraživanja obuhvaća oko 50 kvadratnih kilometara zemljišta koje je jednim dijelom na hrvatskom, a drugim na mađarskom teritoriju. To područje dosad nije intenzivno istraživano, ali preliminarni istraživački rezultati su obećavajući. Ako se istraživanje pokaže uspješnim, Hrvatska i Mađarska dobit će dodatne količine zemnog plina. Radi osiguranja optimalnih uvjeta za ovaj istraživački projekt, Ina i MOL osnovali su zajedničku tvrtku u kojoj imaju jednaka prava, odgovornosti i udio u financiranju. Rad na terenu započet će ove godine izradom istražne bušotine (Zaláta-1) na mađarskoj strani. Sljedeće bušenje bit će 2007. godine na hrvatskoj strani.

ZAGREB - U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatskom gospodarske komore i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održat će se Nacionalni Info dan o "Inteligentnoj energiji u Europi". Na skupu će biti riječi o važnosti i ciljevima projekta "Inteligentna energija u Europi", koji je ustanovljen radi razvoja netehnoloških akcija na području iskoristivosti energije i obnovljivih izvora energije. Osnovni cilj projekta je podržati održivi rast u energetici, osiguravanje stalne opskrbe energijom, postizanje konkurentnosti energetskog sektora EU i bolju zaštitu okoliša (10,00 sati, FER, Unska 3).

ZAGREB - Predstavnici Zagrebačkog velesajma na konferenciji za novinare najavit će program i događanja 82. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, koji će se održati od 19. do 24. rujna. Na jesenskoj će sajamskoj priredbi svoje proizvode i usluge na izložbenoj površini od 80.000 četvornih metara, prema ranijim najavama, predstaviti 1.850 izlagača iz više od 40 zemalja. Glavne tematske cjeline su Energetika, promet i logistika, Graditeljstvo, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Široka potrošnja, Eko-etno, Dani mode, Sajam glazbe i Izložba izuma Arca. Zemlja partner ovogodišnjeg jesenskoj ZV-a bit će Turska (11,00 sati, Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15).

RIJEKA - Na sastanku predstavnika Brodograđevne industrije "3. maj" i Klastera metalaca Sjevernog Jadrana razgovarat će se o suradnji brodogradilišta i metaloprerađivačke industrije (9,00 sati, HGK-Županijska komora Rijeka, Bulevar oslobođenja 23).

ZAGREB - Zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines dočekat će 15-milijuntog putnika u svojoj povijesti, a kako su najavili, jubilarni putnik očekuje se na letu OU 417 iz Frankfurta u Zagreb. Doček se podudara s petnaestom obljetnicom komercijalnog letenja Croatia Airlinesa (11,00 sati, Zračna luka Zagreb).

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenika u hrvatskoj industriji u srpnju ove godine bio je za 0,2 posto veći nego u mjesecu prije, a za 1,4 posto manji u usporedbi sa srpnjem 2005. pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku. U usporedbi pak s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2005. broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj u srpnju ove godine manji je za 0,9 posto. Istodobno je proizvodnost rada u hrvatskoj industriji u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine bila veća za 4,5 posto nego u istom vremenu 2005. Prema područjima djelatnosti, u srpnju ove u usporedbi sa srpnjem prošle godine, broj zaposlenika u rudarstvu i vađenju manji je za 0,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom ostao je isti.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙