FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Screenng za poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

BRUXELLES,12. rujna (Hina) - Hrvatski pregovarači u utorak u Bruxellesu sudjeluju na eksplanatornom screeningu za poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, vrlo važnog poglavlja koje pokriva povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.
BRUXELLES,12. rujna (Hina) - Hrvatski pregovarači u utorak u Bruxellesu sudjeluju na eksplanatornom screeningu za poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, vrlo važnog poglavlja koje pokriva povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Predstavnici Europske komisije objašnjavaju hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu u ovom poglavlju.

"U ovom se poglavlju govori na koji način ustrojiti pojedine institucije i procedure kako bi bile što bolje pripremljene za povlačenja što većih sredstava iz europskih fondova", izjavio je pregovarač za ovo poglavlje Zlatan Froelich.

Europska unija izdvaja oko trećine svoga proračuna za regionalnu politiku, odnosno za smanjenje razlika u razvijenosti pojedinih regija. Primjerice, u Financijskoj perspektivi za razdoblje od 2007.-2013. godine, za regionalnu i kohezijsku politiku namijenjeno je 308 milijardi eura, ili oko 35 posto od ukupnog proračuna.

Europsko zakonodavstvo u ovom poglavlju uglavnom se sastoji od uredbi, koje se ne moraju prenositi u nacionalno zakonodavstvo, jer su izravno primjenjive u zemljama članicama.

To zakonodavstvo se sastoji od pravila za povlačenje, odobravanje i primjenu programa strukturnih i kohezijskih programa koji održavaju teritorijalni ustroj svake zemlje člance.

Stoga je od iznimne važnosti da svaka zemlja ustroji tzv. statističke regije, koje se ne moraju poklapati i zapravo se nikad ni ne poklapaju sa stvarnom administrativnom podjelom zemlje. Hrvatski državni zavod za statistiku predložio je da se Hrvatska ustroji u dvije statističke regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a uskoro se očekuje odgovor Europske komisije na taj prijedlog.

Hrvatski pregovarači ističu da nema razloga da taj prijedlog bude odbijen jer je napravljen u skladu s kriterijama EU-a, a oni se uglavnom svode na broj stanovnika.

Članovi hrvatske pregovaračke skupine ističu da bi prema tom prijedlogu obje regije imale pravo na sredstva namijenjena regionalnoj politici u razdoblju sljedećih dviju Financijskih perspektiva, što znači 14 godina.

Pravo na sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a imaju one regije čiji je prosječni bruto društveni proizvod ispod 75 posto prosjeka EU-a.

U regiju Kontinentalna Hrvatska uključen je i Zagreb, koji već danas prema svom BDP-u ne bi imao pravo na sredstava iz strukturnih fondova, kada bi bio zasebna regija.

Bilateralna faza screeninga za ovo poglavlje održat će se 5. i 6. listopada.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙