FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo screening za pravosuđe i temeljna prava

Bruxelles,07. rujna (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu započela screening, dubinsku analizu usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.
Bruxelles,07. rujna (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu započela screening, dubinsku analizu usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Screening za ovo poglavlje prvotno je bio planiran još prije šest mjeseci, pa je odgoda izazvala brojne spekulacije oko razloga zbog kojih je to učinjeno.

"Stvarni razlog za odgodu screeninga bile su pripreme za ovo poglavlje koje je novo i koje je nastalo razdvajanjem dotadašnjeg velikog poglavlja Pravosuđe i unutarnji poslovi", izjavio je hrvatski glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

"Zadovoljno smo što se sve odvija prema unaprijed zacrtanom planu i što smo konačno zagrizli u ovo po mnogočemu jedno od najvećih i najvažnijih poglavlja", dodao je Drobnjak.

Prema riječima Snježane Bagić, pregovaračice za ovo područje, ovo je poglavlje najbliže onima koji se smatraju političkim kriterijima, jer je najbliže području zaštite ljudskih prava.

Acquis communautaire, europska pravna stečevina, u ovom poglavlju nije naročito opsežna, ali je vrlo dinamična i često se mijenja.

U području pravosuđa EU traži poštovanje četiriju načela - neovisnosti, nepristranosti, profesionalnosti i učinktovitosti.

Snježana Bagić je rekla da je Hrvatska odgodu screeninga iskoristila za nastavak započete reforme pravosuđa. "Nastojali smo činiti ono što inače činimo u okviru reforme pravosuđa - smanjiti broj zaostataka u sudskim predmetima, poglavito zemljišno-knjižnim i ovršnim predmetima", rekla je Bagić, dodavši da je proteklih mjeseci broj ovršnih predmeta smanjen za preko 300 tisuća, a zemljišno knjižnih predmeta za 170 tisuća.

U području borbe protiv korupcije, Bagić je istaknula da su i tu napravljeni pomaci, što je "u zadnje vrijeme vidljivo".

Najavila da bi se uskoro u parlamentarnoj proceduri mogao naći zakon o financiranju političkih stranaka.

Govoreći o pravima manjinskih zajednica, Bagić je rekla da je Hrvatska puno učinila na povratku prognanika i izbjeglica i to ne samo građana srpske nacionalnosti.

"Što se tiče područja od posebne društvene skrbi, čini mi se da se to smatra riješenim, jer se sada pozornost usmjerava na one građane koji su živjeli izvan tih područja", rekla je Bagić dodajući da je hrvatska Vlada nedavno usvojila dokument koji se odnosi na rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja upravo te kategorije građana.

Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje nastavlje se i sutra, a bilateralna faza održat će se 17. i 18. listopada. S ovim će poglavljem biti završen postupak screeninga, koji je započeo 20. listopada prošle godine.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙