FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pozdravlja stvaranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva

BRUXELLES,12. rujna(Hina) - Europska unija pozdravila je u utorak najavu stvaranja palestinske vlade nacionalnog jedinstva, koraka koji bi mogao dovesti do oživljavanja mirovnog procesa na Bliskom istoku.
BRUXELLES,12. rujna(Hina) - Europska unija pozdravila je u utorak najavu stvaranja palestinske vlade nacionalnog jedinstva, koraka koji bi mogao dovesti do oživljavanja mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Predsjedništvo to smatra pozitivnim razvojem i nada se da će to stvoriti uvjete za povratak pregovorima između palestinske i izraelske strane. Predsjedništvo ponavlja uvjerenost Europske unije da jedino dogovorno rješenje o stvaranju dviju država može donijeti trajni mir na Bliskom istoku", kaže se u poruci finskog predsjedništva.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak je postigao sporazum s premijerom Ismailom Haniyehom o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva između njihovih stranaka Fatah i Hamas za koju se Palestinci nadaju da će okončati njihovu međunarodnu izolaciju i obnoviti pomoć.

EU je izbjegavala kontakte s palestinskom vladom otkako je Hamas došao na vlast i preuzeo vladu ove godine, označavajući ga "terorističkom" skupinom, ali je spremna surađivati s Abbasom.

U dokumentu o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, stoji da će se protuizraelski napadi usredotočiti samo na teritorij Zapadne obale i pojasa Gaze, što se može tumačiti i kao prešutno priznanje prava Izraelu na postojanje.

Europska unija je od Hamasa, koji je nakon posljednjih parlamentarnih izbora formirao palestinsku vladu, tražila da se odrekne nasilja i prizna pravo Izraelu na postojanje kao uvjet za nastavak pomoći Palestincima.

Hamasovi čelnici ističu da prihvaćanje dokumenta o vladi nacionalnog jedinstva ne znači priznanje Izraela.

Nakon što je postalo jasno da Hamas neće ispuniti tražene uvjete, europski dužnosnici su podržali inicijativu palestinskog predsjednika Abbasa o vladi nacionalnog jedinstva.

Sporazum o vladi nacionalnog jedinstva mogao bi ublažiti tešku ekonomsku situaciju na palestinskim teritorijama, jer će otvoriti put međunarodnoj pomoći, pogotovo pomoći iz EU-a, koji je najveći donator.

(Hina) xsv ysl

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙