FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU želi ponovno pokrenuti bliskoistočni mirovni proces

LAPPEENRANTA, 1. rujna 2006. (Hina) - Europska unija vidi u stvaranju palestinske vlade nacionalnog jedinstva ključ za otpočinjanje dijaloga o mirnom rješenju na Bliskom istoku, rečeno je u petak na sastanku čelnika EU u Lappeenranti.
LAPPEENRANTA, 1. rujna 2006. (Hina) - Europska unija vidi u stvaranju palestinske vlade nacionalnog jedinstva ključ za otpočinjanje dijaloga o mirnom rješenju na Bliskom istoku, rečeno je u petak na sastanku čelnika EU u Lappeenranti.

"Želimo stvaranje široke palestinske vlade, to jest vlade nacionalnog jedinstva, koja bi prihvatila tri načela - priznanje Izraela, odustajanje od nasilja i poštovanje postojećih sporazuma", izjavio je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja nakon završetka prvog dana neformalnog sastanka šefova diplomacija u finskom gradu Lappeenranti.

"Takvu vladu nitko ne bi mogao dovoditi u pitanje", dodao je Tuomioja. Bliski istok je bio glavna tema prvog dana neformalnog sastanka, tzv. Gymnicha.

Ministar Tuomioja je izjavio da "EU treba biti spremna pregovorati sa svim releventnim stranama, uključujući Siriju i Hamas", s tim da Hamas treba prije toga priznati Izrael. Prema ministru Tuomioji, "Sirija može i mora igrati važnu ulogu u procesu, ali može biti i netko tko stvara probleme - na njima je odluče".

EU nema izravnih kontakata s palestinskom vladom, predvođenom Hamasom, koji se nalazi na Unijinom popisu terorističkih organizacija. Bruxelles kao uvjet za uspostavu dijaloga s Hamasom traži da organizacija prizna pravo Izraela na postojanje i odustanak od nasilja.

Nakon što je to izostalo i kada je postalo jasno da to Hamas neće učiniti, EU je ponudila zaobilazni izlaz iz te situacije. Na sastanku u Lappeenranti podržani su napori palestinskog predsjednika Abasa na stvaranju vlade nacionalnog jedinstva.

Solana je izjavio da bi Unija bili spremna uspostaviti kontakte s takvom vladom, ako ona bude utemeljena na načelima i platformi predsjednika Mahmuda Abasa. Hamas bi ulaskom u tu vladu neizravno ispunio uvjete koji se od njega traži.

Tijekom ministarske rasprave istaknuta je važnost triju ciljeva - uz stvaranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva, tu je još suverenost Libanona i razdvajanje Irana od Sirije.

Ministri će u subotu nastaviti sastanak raspravom o iranskom nuklearnom programu i odnosima s Rusijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙