FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misija UN-a početak nove faze utjecaja EU-a na Bliskom Istoku

BRUXELLES, 28. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Potpora oružanim snagama Ujedinjenih naroda u Libanonu osigurat će Europi značajnu novu političku ulogu na Bliskom Istoku gdje je dosad uglavnom uživala reputaciju bogatog donatora, napominju dužnosnici i analitičari.
BRUXELLES, 28. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Potpora oružanim snagama Ujedinjenih naroda u Libanonu osigurat će Europi značajnu novu političku ulogu na Bliskom Istoku gdje je dosad uglavnom uživala reputaciju bogatog donatora, napominju dužnosnici i analitičari.

Europa će za potrebe oružanih snaga UN-a angažirati gotovo sedam tisuća vojnika, što je aktualni španjolski ministar vanjskih poslova i bivši posebni izaslanik EU-a na Bliskom Istoku Miquel Angel Oratinos protumačio kao "povijesnu priliku".

"Kucnuo je trenutak da Europa pokuša posredovati u uspostavi mira na Bliskom Istoku", kazao je Oratinos nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom u Bruxellesu potkraj prošloga tjedna.

"Jača europska vjerodostojnost, prisutnost i angažman oko budućnosti te regije koja je zapravo naša regija", naglasio je španjolski ministar.

Italija se također nada da će novi angažman EU označiti novo doba utjecaja na području Bliskog Istoka. Rim će poslati najviše vojnika, do tri tisuće, i u veljači sljedeće godine preuzeti od Francuske zapovjedništvo nad oružanim snagama.

"Ovo je prvi puta da Europa preuzima tako veliku odgovornost u bliskoistočnoj regiji i nadamo se promjeni ne samo u pogledu stabilizacije izraelsko-libanonske granice već i izgradnje mira u regiji", naglasio je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema.

Dosadašnja uloga EU u regiji bila je uglavnom ograničena na pružanje pomoći i ulogu "poštenog posrednika" u brojnim sukobima.

Direktor odjela za vanjsku politiku u Centru za europske reforme Mark Leonard potvrdio je da nazočnost velikog broja europskih vojnika potkrepljuje europsku vjerodostojnost ali je upozorio da istodobno označava i početak nove "strateške" uloge EU.

"Dosadašnji potezi EU-a nisu slijedili jasno definiranu strategiju, Europa nije koristila resurse uložene u regiju kako bi ostvarila konkretne političke ciljeve i izgradila svoj utjecaj", objasnio je Leonard.

"Za nas je Bliski Istok pitanje naše stabilnosti. Tako smo blizu, dok su Amerikanci u drugačijoj situaciji", dodala je glasnogovornica posebnog predstavnika EU za vanjsku politiku Javiera Solane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙