FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 10. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska nije primila službeni zahtjev EU-a za slanjem vojnih postrojbi u Libanon, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), opovrgavajući time članak objavljen u "Jutarnjem listu" prema kojem je Hrvatska odbila poslati svoje vojnike u Libanon. Zagrebački dnevni list je u broju od nedjelje objavio da je Hrvatska negativno odgovorila na zahtjev EU-a da u misiju nametanja mira u Libanon pošalje postrojbu vojne policije. Kako piše list, od slanja vojnika u Libanon se odustalo nakon "uvida u stanje opreme". "Slijedom napisa u današnjim novinama, MVPEI demantira da je zaprimljen službeni zahtjev EU-a za slanjem vojnih postrojbi u Libanon. Ukoliko zaprimimo takav zahtjev, razmotrit ćemo ga", navodi se u priopćenju MVPEI-ja.

BEOGRAD - Jedan je kandidat za lokalnog vijećnika ubijen, a još jedan je ranjen u pucnjavi na biračkom mjestu, u nedjelju tijekom lokalnih izbora u Novom Pazaru na jugozapadu Srbije, objavili su lokalni mediji. Mediji su javili da je u pucnjavi u glavnom gradu većinski muslimanskog Sandžaka ubijen kandidat koalicijske Liste za Sandžak Ruždija Durović, dok je njegov rođak Sulejman Durović teško ranjen. Policija je blokirala biračko mjesto, a zasad nisu službeno priopćene okolnosti incidenta. Koaliciju Lista za Sandžak predstavljaju četiri stranke, među kojima je i Stranka demokratske akcije (SDA) aktualnog predsjednika novopazarske općine Sulejmana Ugljanina. Stranke te koalicije u srbijanskom parlamentu podržavaju vladu premijera Vojislava Koštunice.

PARIZ - Sirija će rasporediti jedan bataljun na granici s Libanonom sukladno međunarodnom apelu da pojača svoje vojne snage uz granicu, objavio je u nedjelju glavni tajnik UN-a Kofi Annan odgovarajući na pitanje francuskog radija Europe 1. "Sirijski predsjednik Asad mi je telefonirao i rekao da će rasporediti jedan bataljun na granici sa Libanonom", rekao je Annan, koji se 1. rujna sastao u Damasku sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom tijekom turneje po Bliskom istoku. Annan je predložio "tehničku pomoć Njemačke u opremi i obuci otkrivanja oružja" i dodao da će "Nijemci isto učiniti i s libanonske strane", dodao je. Sirija se nedavno suprotstavila raspoređivanju pojačanih Međunarodnih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL) koje trebaju učvrstiti primirje između Hezbollaha i Izraela.

VALLETTA - Švedski pilot i prvak u akrobatskome letenju Gabor Varga poginuo je u nedjelju na Malti kad se njegov avion u zraku sudario s drugim zrakoplovom, priopćili su organizatori. Dva zrakoplova pala su u more nekoliko stotina metara od Vallette, kažu očevici. U luci glavnoga grada Malte održavao se aeromiting Aero GP. Drugi pilot, Irac Eddie Goggins, spasio se katapultiranjem. Varga je bio u Guinnessovoj knjizi rekorda kao pilot koji je uspio napraviti najveći broj lupinga u satu, njih 256.

BEČ - Jedna je osoba poginula u nedjelju na sjeveru Austrije u padu helikoptera, a pilot je teško ozlijeđen, izvijestila je agencija APA. Privatni helikopter je pao u šumi pokraj zračne luke Suben, blizu mjesta St. Floriana am Innu, rekli su vatrogasci. U letjelici su bili pilot instruktor i jedan polaznik škole letenja, navela je agencija APA. Nije poznato zasad je li u helikopteru bilo i drugih putnika.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su danas, pet godina nakon terorističkih napada 11. rujna, "puno sigurnija" zemlja, izjavila je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenivši da je teroristička organizacija al-Qaida "znatno oslabljena". "Jasno je da smo sigurniji, još ne potpuno, ali puno sigurniji", izjavila je šefica američke diplomacije na tv-mreži Fox dan uoči pete godišnjice atentata. "Puno smo učinili u zemlji. Naše luke i aerodromi su sigurniji", dodala je. "Raspolažemo boljim informacijama, ne samo u zemlji gdje smo ukinuli zidove između službi reda i obavještajnih službi, već i u cijelom svijetu", nastavila je.

GAZA - Hamas je spreman s Fatahom formirati vladu palestinskog nacionalnog jedinstva, ali ne pod uvjetima koje diktira međunarodna zajednica, rekao je glasnogovornik tog islamističkog pokreta Sami Abu Zuhri. "Vršimo sve moguće napore kako bi ukinuli blokadu palestinskog naroda, ali to se neće izvesti na štetu palestinskih načela i prava. Hamas odbija uvjete bliskoistočnog kvarteta jer su nepravedni", rekao je Sami Abu Zuhri, prenosi AFP. "Hamas želi vladu nacionalnog jedinstva koja bi služila palestinskom narodu, a ne strancima", dodao je Zuhri koji je reagirao na izjave britanskog premijera Tonyja Blaira i njegovu potporu ideji vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da ona ispuni zahtjeve međunarodne zajednice.

WASHINGTON - Već dvije godine Amerikanci nemaju novih spoznaja koje bi im koristile u potrazi za Osamom bin Ladenom, vođom terorističke mreže al-Qaide, piše u nedjelju Washington Post, prenoseći izjave američkih i pakistanskih dužnosnika. Američke ekipe koje tragaju za vodećim teroristom u svijetu već dvije godine nisu dobile vjerodostojne informacije, piše list, ističući da nema povjerljivih obavještajnih podataka, kao ni dijelova prisluškivanih razgovora ni oznaka na satelitskoj snimci koji bi pomogli da se locira vođa al-Qaide. "Naši nam izvori nisu dali ništa što bismo mogli iskoristiti u stvarnom vremenu", prenosi list riječi jednog dužnosnika.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro bit će idući tjedan domaćin večere za čelnike Pokreta nesvrstanih i tada će se prvi put pojaviti u javnosti otkako je prije više od mjesec dana operiran, navodi se u rasporedu summita nesvrstanih objavljenom u nedjelju. Castru je 80 godina, a 31. je srpnja objavio da je bio na hitnoj operaciji zbog problema u trbušnoj šupljini. Tada je privremeno Raulu Castru, svojem 75-godišnjem bratu i ministru obrane, predao dužnosti predsjednika države i komunističke partije. Početkom ovoga tjedna Castro je objavio priopćenje da će se moći sastati s nekim gostima tijekom jednotjednoga summita nesvrstanih koji počinje u ponedjeljak u Havani. Prema priopćenju, činilo se da će sastanci biti mali i privatni i nije se moglo zaključiti hoće li Castro sudjelovati na radnim sjednicama.

SANA - Naoružani pripadnici jednog plemena u Jemenu oteli su nedjelju na istoku zemlje petero francuskih turista, službeno je priopćeno. Neimenovani dužnosnik jemenske vlade je rekao da su otmicu u pokrajini Shabwa izveli članovi plemena Abdulah. Pripadnici sigurnosnih snaga su rekli da su članovi istog plemena prošle godine oteli i pustili petero njemačkih turista tražeći puštanje iz zatvora nekih zatočenih članova obitelji. U posljednjih deset godina brojni su slučajevi otmica turista i stranaca koji rade u Jemenu, a otmičari uglavnom traže bolje škole, ceste i usluge ili puštanje iz zatvora članova obitelji. Uglavnom taoce puštaju neozlijeđene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙