FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olakšano poslovanje u svijetu u 2005/2006. - studija Svjetske banke

ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Olakšano poslovanje u svijetu u 2005/2006. - studija Svjetske banke
ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Olakšano poslovanje u svijetu u 2005/2006. - studija Svjetske banke

HINA - Financijski servis

Singapur je pretekao Novi Zeland i zauzeo prvo mjesto na popisu zemalja u kojima se najlakše posluje, dok se Hrvatska našla na 124. mjestu na proširenom popisu od ukupno 175 zemalja, a Hrvatska je i drugi po uspješnosti reformator u regiji i sedmi u svijetu, pokazala je godišnja studija Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije (IFC) o uvjetima poslovanja u pojedinim zemljama svijeta.

Općenito je poslovanje u svijetu olakšano u odnosu na prošlu godinu nakon što je 112 zemalja uklonilo dio prepreka u nadi da će privući ulaganja, konstatirali su autori izvješća pod naslovom "Poslovanje u 2007.: kako se reformirati".

Pritom je Singapur ove godine pretekao Novi Zeland po lakoći poslovanja, dok je treće mjesto pripalo SAD-u, četvrto Kanadi, peto Hong Kongu, šesto Velikoj Britaniji, a među prvih deset su još Danska, Australija, Norveška i Irska.

Slijede Japan, Island, Švedska, Finska, Švicarska, Litva, Estonija, Tajland, Portoriko, Belgija, itd.

Među najvećim europskim gospodarstvima po kriteriju lakoće poslovanja Njemačka je zauzela 21. mjesto, Francuska 35. i Italija 82. mjesto.

U istočnoj Europi poslovanje je olakšano, a upravo je to regija koja se reformirala više od bilo koje druge regije u svijetu, uključujući zapadni dio Starog kontinenta i članice OECD-a, istaknuli su autori izvješća.

Tako je 38 reformi u 16 zemalja regije skratilo vrijeme, te smanjilo troškove i administrativne teškoće kojima su tvrtke bile izložene kako bi poštivale zakonske i upravne propise.

Hrvatska je drugi po uspješnosti reformator u regiji i sedmi u svijetu, skrativši vrijeme potrebno za upis nekretnina zahvaljujući uvođenju elektronički vođenih zemljišnih knjiga i prenošenju većih ovlasti na sudske službenike. Zagreb je uveo i jedinstvenu pristupnu točku za upis novih trgovačkih društava, a javnim je bilježnicima omogućeno obavljanje prisilne naplate nespornih potraživanja, ističe se u izvješću.

Na globalnoj ljestvici po uvjetima poslovanja Hrvatska je zauzela 124. mjesto. Usporedbe radi, prošle je godine Hrvatska bila na 118. mjestu po uvjetima poslovanja, ali je popis obuhvaćao 155 zemalja.

Među zemljama istočne Europe najbolja mjesta u ovogodišnjem izvještaju zauzimaju Litva koja je 16., Estonija 17. i Latvija 24. Slijede Slovačka na 36. i Rumunjska na 47. mjestu.

U istočnoeuropskoj regiji Hrvatsku je po uspješnosti reformi pretekla tek Rumunjska koja je pojednostavila postupak izdavanja dozvola tvrtkama i trgovanje, olakšala pristup zajmovima i osigurala veću fleksibilnost na tržištu rada i bolju zaštitu ulagača.

U svijetu su po uspješnim reformama ispred Hrvatske rangirane Gruzija, Rumunjska, Meksiko, Kina, Peru i Francuska.

Gospodarstva istočne Europe reformiraju se već treću godinu zaredom brže od ostalih, ali usprkos pomacima u prosjeku još uvijek bilježe više zakonskih prepreka poslovanju nego što je slučaj sa članicama OECD-a i istočne Azije.

Najznačajnije preostale prepreke u istočnoeuropskoj regiji odnose se na složene uvjete dobivanja dozvola za poslovanje, dugotrajne sudske postupke i postupke pridržavanja poreznih propisa.

Primjerice, da bi se izgradilo skladište u Bosni i Hercegovini, potrebno je 16 postupaka i 467 dana, upozoravaju autori studije.

Općenito gledano, najpopularnija reforma u 2005/2006. bilo je ublažavanje propisa o osnivanju poduzeća. Postupak je pojednostavljen, a troškovi i zastoji smanjeni u 43 zemlje. Druga najpopularnija reforma odnosila se na smanjivanje poreznih stopa i administrativnih teškoća pri plaćanju poreza, a provedena je u 31 zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙