FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P: Bankovni sektor srednje Europe pod rizikom od promjena valutnih tečajeva

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Bankovni sektor u srednjoj i istočnoj Europi najviše je izložen rizicima koji proizlaze iz snažnog rasta izdavanja kredita u stranoj valuti, upozorila je međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Standard & Poor's u svojoj najnovijoj analizi.
ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Bankovni sektor u srednjoj i istočnoj Europi najviše je izložen rizicima koji proizlaze iz snažnog rasta izdavanja kredita u stranoj valuti, upozorila je međunarodna agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Standard & Poor's u svojoj najnovijoj analizi.

Mnogi bankovni sektori u srednjoj i jugoistočnoj Europi zabilježili su visoke stope rasta izdavanja kredita u stranoj valuti ali to se razdoblje možda bliži kraju, konstatirala je agencija u izvješću pod naslovom "Kockanje u stranoj valuti - pojačani rizici za banke u srednjoj i jugoistočnoj Europi".

Standard and Poor's izrazio je zadovoljstvo usporavanjem agresivnog kreditiranja u stranoj valuti budući da su brojne priznate prednosti koje takva praksa donosi bankama u međuvremenu zasjenjene sve većim rizicima, povezanim s visokom izloženošću promjenama valutnih tečajeva.

Agencija je pozitivno ocijenila nastojanja regulatora da ograniče rast kredita u stranoj valuti, upozoravajući ipak da se time samo smanjuju rizici kod novoodobrenih kredita dok potencijalni problemi u postojećem kreditnom portfelju ostaju neriješeni.

Bankovni sektori u zemljama regije razvrstani su u tri kategorije po stupnju rizika. Tako su mađarski i rumunjski bankovni sustav po mišljenju agencije uvršteni u kategoriju visokog rizika, zbog visoko zaduženih klijenata i mogućeg negativnog utjecaja na kvalitetu imovine i općeniti kreditni bonitet sustava.

Hrvatska i Poljska našle su se u kategoriji "umjerenog" rizika dok su Slovačka, Bugarska, Češka i Slovenija po ocjeni Standard and Poor'sa manje izložene rizicima koji proizlaze iz visoke razine kreditiranja u stranoj valuti.

"U sadašnjoj fazi priroda i doseg tih rizika nisu dovoljni da u bliskoj budućnosti potaknu odgovarajuće mjere u vezi s kreditnim rejtingom bilo koje banke iz sustava obuhvaćenih studijom. No, rizik bi mogao ograničiti buduće pozitivne poteze u vezi s tim rejtingom", naglasila je kreditna analitičara agencije Alise Ross.

U slučaju nepovoljnog scenarija, poput snažne deprecijacije valute ili gospodarske recesije, spomenuti bi rizik mogao rezultirati negativnim pritiskom na rejting banaka s visokom razinom kredita u stranoj valuti, dodaju u agenciji.

"Nedavne kratke i oštre deprecijacije lokalnih valuta i pooštravanje monetarne politike u eurozoni i SAD-u neprekidni su podsjetnik na rizike koje sa sobom donosi visoka razina zaduženosti u stranoj valuti, podcrtavajući istodobno ranjivost novih članica i zemalja na pragu EU na nestabilnost financijskih i tržišta valuta", tumači kreditni analitičar Standard & Poor'sa Xavier Got.

Domaćinstva i mala i srednja poduzeća posebno su ranjiva na rizike koje sa sobom donose rizici proizišli iz izloženosti promjenama valutnih tečajeva budući da nisu prirodno zaštićeni od njih poput velikih kompanija. Velike kompanije također traže sofisticiranije načine za upravljanje rizicima promjena valutnih tečajeva, često kupujući u tu svrhu derivativne instrumente. Nasuprot tome, mali potrošači često ne razumiju u potpunosti dodatne rizike koje sa sobom donosi izloženost promjenama valutnih tečajeva, ističu u Standard & Poor'su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙