FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

200 godina hidrografije na Jadranu

SPLIT, 3. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski hidrografski institut u Splitu ovoga tjedna obilježava 146. obljetnicu organiziranog hidrografskog rada na Jadranu i 200. godišnjicu prve hidrografske izmjere istočnoga Jadrana.
SPLIT, 3. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski hidrografski institut u Splitu ovoga tjedna obilježava 146. obljetnicu organiziranog hidrografskog rada na Jadranu i 200. godišnjicu prve hidrografske izmjere istočnoga Jadrana.

U povodu dviju važnih obljetnica, uz svečanost u Vili Dalmaciji u četvrtak, bit će objavljena i monografija povijesti hidrografije u ovom dijelu Europe.

Prvo hidrografsko mjerenje istočne obale Jadrana obavljeno je tijekom kratkotrajne francuske vladavine nad provincijom Dalmacijom 1806. godine. Na Napoleonovu naredbu tijekom tri godine obavio ga je najbolji francuski hidrograf i kartograf Charles Francois Beautemps - Beaupre, kasnije nazvan "ocem znanstveno utemeljene hidrografije". Trogodišnjim radom Francuzi su udarili temelje razvoju hidrografije i katrografije na ovom području.

Hrvatski hidrografski institut od 70-ih godina prošloga stoljeća djeluje u zgradi uz ratnu luku Lora u Splitu, sagrađenoj dok je bio dijelom Jugoslavenske ratne mornarice, no njegovi počeci vezuju se uz osnivanje "Hydrographische Ansalta", jednog od prvih hidrografskih zavoda u Europi koji je u Trstu 1860. godine utemeljio austrougarski car Franjo Josip. Šest godina kasnije taj je zavod premješten u Pulu, a nakon stanke zbog Prvog svjetskog rata, 1922. obnovljen je u Tivtu u sklopu Pripremne škole za pomorske oficire.

Iduće godine seli se u Dubrovnik, a od 1929. sjedište mu je u Splitu, s kratkotrajnim premještanjem na Vis zbog ratnih opasnosti tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon rata djeluje u sastavu Ratne mornarice da bi hrvatskim osamostaljenjem dobio današnji naziv i postao civilnom ustanovom koja kartografske i ostale hidrografske "usluge" nudi svim pomorskim subjektima.

Hrvatski hidrografski institut danas ima stotinjak zaposlenih u šest odjela - nautičkom, oceanografskom, hidrografskom, kartografskom, informatičkom i knjižničkom. Institut posjeduje dva istraživačka broda - "Hidru" i Palagružu". Surađuje i s Britanskim hidrografskim institutom na području zaštite od krađe i kopiranja podataka, a s norveškim u projektu "Chronohip" na razvoju i stjecanju tehnološke snage koju ranije nisu imali.

Iz Instituta najavljuju kako bi do kraja ove ili početkom iduće godine, u suradnji s talijanskim hidrografskim institutom i proizvođačem elektroničkih karata "Simexom", trebalo biti dovršeno elektroničko katrografiranje cijeloga Jadrana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙