FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 2. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati

ZAGREB - Ad hoc Odbor za donošenje Međunarodne konvencije o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom UN-a prihvatio je konačni tekst Konvencije i poslao poruku da želi dostojanstven život svima i da su sva ljudska bića jednaka, priopćila je danas potpredsjednica Vlade i predsjednica vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor. Podsjetila je također kako je na 8. sjednici, 25. kolovoza, nakon petogodišnjih pregovora, u sjedištu UN-a u New Yorku prihvaćen konačni tekst Konvencije koja izričito zabranjuje diskriminaciju osobama s invaliditetom u svim područjima života, uključujući građanska prava, pristup pravdi, pravu na obrazovanje, zdravstvene usluge i pristupačnost u prometu. Potpredsjednica navodi kako će Vlada poduprijeti prihvaćanje teksta Konvencije te dodaje kako će najveći posao biti provedba Konvencije u svim tematskim područjima.

ZAGREB - Udruga Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenila je jučer da dosadašnja realizacija vladina antikorupcijskog programa zaslužuje prolaznu ocjenu, iako u zadanom roku do 30. lipnja nije ostvareno svih 15 ciljeva iz programa suzbijanja korupcije. Predsjednik Transparency International Hrvatska Antun Petrović rekao je na konferenciji za novinare da je do 30. lipnja napravljena izmjena Zakona o postupku primopredaje vlasti, analiza stanja privatizacije državnog portfelja i izrađen program plana jačanja mjera sprječavanja sukoba interesa. No, na vrijeme nije napravljena analiza mreža sudova i državnih odvjetništava.

ZAGREB - Predstavom "Čarobna frula" Zagrebačkog kazališta lutaka u tom je kazalištu sinoć otvoren 39. međunarodni festival kazališta lutaka PIF, na kojem će do 8. rujna biti izvedeno 19 predstava 17 kazališta iz deset zemalja. PIF je tradicionalno u poslijepodnevnim satima na Trgu bana Jelačića najavila divovska lutka Pifko, maskota Festivala, te ulična predstava "Bizarij: ulični akvarij" kanadskih lutkara "Les Sages Fous". Središnja tema 39. PIF-a je slovačko lutkarstvo koje će zagrebačkoj publici predstaviti studenti Akademije glazbenih i dramskih umjetnosti iz Bratislave i Bratislavsko kazalište lutaka te izložba radova studenata scenografije na Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti u Bratislavi, koja je otvorena danas u Muzeju Mimara. Na Festivalu će nastupiti još lutkari iz Bugarske, Češke, Italije, Kanade, Mađarske, Poljske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske. Ovogodišnji PIF posvećen je Kosovki Kužat-Spaić, lutkarici koja je preminula prošle godine, a od samoga je osnutka Festivala bila vezana uz njegov rad.

DESINIĆ - Posjetitelji Dvora Veliki Tabor u Desiniću od sinoć mogu razgledati izložbu pod nazivom "Rattkayi Velikotaborski u borbi protiv Turaka" u organizaciji Muzeja Hrvatskog Zagorja. Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. listopada, prikazano je većinom oružje iz 16. i 17. stoljeća, rekla je kustosica i autorica izložbe Ivana Škiljan. Pojasnila je kako je riječ o hladnom i vatrenom oružju iz Hrvatskog povijesnog muzeja i Muzeja seljačke bune, a na izložbi se, kaže, mogu vidjeti i grafike "Kajkaviane" s utvrdama i bitkama u kojima su sudjelovali Rattkayi. Izložbu prati i priča o tome gdje, kada i pod kojim uvjetima su ratovali ti hrvatski plemići. Zanimljivo je da nekad dvorac Rattkaya, Veliki Tabor, nikada nije bio u opasnosti pred turskom najezdom. Oni su, međutim, često sudjelovali u ratovima jer im je to bila dužnost pod banskom upravom, ali i zbog uspona na društvenoj ljestvici. Zadnji Rattkay, s kojim završava i ta plemićka loza, umro je 1793., ali ne kao ratnik, već kao sudionik Hrvatskog sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙