FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nije ispoštovao rok, nafta poskupljuje

LONDON, 1. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Nakon što je u četvrtak istekao rok Iranu za obustavu aktivnosti obogaćivanja urana kojeg on nije ispoštovao, cijene nafte na svjetskim tržištima u petak su ponovno porasle.
LONDON, 1. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Nakon što je u četvrtak istekao rok Iranu za obustavu aktivnosti obogaćivanja urana kojeg on nije ispoštovao, cijene nafte na svjetskim tržištima u petak su ponovno porasle.

Na londonskom tržištu barel nafte poskupio je 39 centi, na 70,65 dolara. Na tržištu u New Yorku cijena nafte porasla je 35 centi na 70,60 dolara.

Unatoč nervozi zbog obujma potencijalnih reperkusija sukoba Zapada s Iranom oko programa nuklearnog razvoja tog četvrtog po veličini izvoznika nafte u svijetu, jačanje cijena nafte na svjetskim tržištima ograničeno je odsustvom uvjerenja u mogućnost nametanja brzopoteznih sankcija. tom drugom po veličini proizvođaču nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Rastu cijena pogodovala je i prijetnja štrajkovima na nigerijskim naftnim platformama. No, s druge ga je strane ograničavala najava BP-ja kako planira povećati proizvodnju na svojem već neko vrijeme djelomično zatvorenom naftnom polju Prudhoe Bay, najvećem u Sjedinjenim Državama.

U četvrtak, na dan isteka roka kojeg je Vijeće sigurnosti UN-a dalo Iranu za obustavu svih nuklearnih aktivnosti, iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad Sjedinjene je Države nazvao tiraninom, insistirajući da Teheran neće popustiti pod pritiscima kako bi odustao od svojeg prava na korištenje nuklearne tehnologije.

Američki predsjednik Bush upozorio je na posljedice iranskom prkošenju, ustvrdivši kako "se svijet sada suočava s ozbiljnom prijetnjom koju predstavlja iranski radikalni režim".

Većina tržišnih sudionika, međutim, zasad nije uvjerena u mogućnosti nametanja nekih ozbiljnijih sankcija Iranu praktički preko noći, budući se tome protive Rusija i Kina.

Analitičari procjenjuju da su zabrinutosti izazvane diplomatskim sporom s Iranom pridodale cijeni nafte barem 10 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙