FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oslabile s popuštanjem tropske oluje Chris

LONDON, 3. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su oslabile, budući je tropska oluja Chris izgubila na snazi i više nema opasnosti da se razvije u prvi uragan ovogodišnje američke sezone.
LONDON, 3. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su oslabile, budući je tropska oluja Chris izgubila na snazi i više nema opasnosti da se razvije u prvi uragan ovogodišnje američke sezone.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte oslabila je stoga 35 centi, na 75,46 dolara, dok je na londonskom tržištu umanjena 22 centa, na 76,67 dolara.

Opasnost koju uragani predstavljaju za američku proizvodnju plina i nafte u Meksičkom zaljevu u srijedu je izazvala rast cijena nafte za cijeli dolar. No, snaga vjetra tropske oluje Chris u četvrtak je jenjala a prognostičari očekuju njezino daljnje slabljenje te čak i potpuno gašenje tijekom idućih nekoliko dana.

Prošlogodišnji su uragani teško pogodili Meksički zaljev, srezavši američku proizvodnju za četvrtinu, što je izazvalo rast cijena nafte na rekordno visoke razine. Proizvodnja u toj regiji, koja iznosi 1,5 milijuna barela nafte dnevno, još je uvijek smanjena za oko 12 posto.

Trgovci i analitičari procjenjuju da je zasad tržište nafte dobro opskrbljeno.

"Nastala je velika buka oko politike i geopolitike, no meni se čini da je nafte dovoljno", ocjenjuje Francusco Blanch iz ulagačke banke Merrill Lynch.

U srijedu objavljeni podaci američke vlade pokazali su pad zaliha sirove nafte u najvećem svjetskom gospodarstvu u prošlome tjednu za više od očekivanih 1,8 milijuna barela, na 333,7 milijuna barela, ali su istodobno 12,8 milijuna barela veće nego su bile u istome razdoblju godine ranije.

U Europi je, međutim, situacija sa zalihama ipak nešto lošija. Isporuke Sjevernomorske nafte pale su na rekordno nisku razinu zbog održavanja naftnih polja, što objašnjava neuobičajenu premiju na isporuke Brent nafte u usporedbi s američkom.

Nedostatak Sjevernomorske nafte dodatno je dobio na značaju prekidanjem isporuka iz Nigerije, uglavnom zbog napada militanata.

Nadalje, trgovci su i dalje zabrinuti zbog mogućih prekida isporuka s Bliskog istoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙