FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta pojeftinila nakon izvješća o porastu američkih zaliha benzina

LONDON, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Svjetske cijene nafte u četvrtak su nastavile klizati nakon objave izviješća o neočekivanom rastu američkih zaliha benzina u prošlome tjednu, spustivši se ispod 72 dolara po barelu.
LONDON, 24. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Svjetske cijene nafte u četvrtak su nastavile klizati nakon objave izviješća o neočekivanom rastu američkih zaliha benzina u prošlome tjednu, spustivši se ispod 72 dolara po barelu.

Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu spustila se za 10 centi, na 71,66 dolara. Jednako toliko barel nafte pojeftinio je i na tržištu u Londonu, spustivši se na 71,92 dolara.

Ipak, slabljenje cijena ograničeno je zbog mogućnosti da nastavak iranskog sukoba sa Zapadom oko nuklearnog programa rezultira nametanjem sankcija UN-a tom četvrtom po veličini svjetskom izvozniku nafte.

Britanski naftni gigant BP u srijedu kasno navečer izvijestio je o padu proizvodnje u naftnom polju Prudhoe Bay za 90 tisuća na 110 tisuća barela dnevno, uslijed tehničkog problema koji će trajati još nekoliko dana. To naftno polje, najveće na sjevernoameričkom kontinentu, prethodno je zbog popravka na naftovodu radilo na oko pola svojeg uobičajenog kapaciteta.

Smanjenje proizvodnje pridodalo je padu američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, iako nešto manje od očekivanog.

Američke su zalihe benzina, međutim, pokazale iznenađujući rast za 400 tisuća barela, što je izazvalo oštar pad terminske cijene benzina na njujorškom tržištu. Pad cijena nastavljen je i u četvrtak, i to za 1,18 posto.

"Terminske cijene benzina na američkom tržištu posljednjih tjedana drastično padaju. U ovome su mjesecu oslabile više od 15 dolara po barelu", izvijestila je ulagačka banka JP Morgan.

Veći pad cijena nafte ograničavaju nastavljene zabrinutosti oko situacije s Iranom. Sjedinjene Države u četvrtak su nezadovoljavajućim ocijenile odgovor Teherana na kompenzacijski paket koji je toj zemlji ponudilo šest vodećih svjetskih sila u zamjenu za obustavu nuklearnog programa.

Iran je u svojem u utorak objavljenom odgovoru istakao kako ta ponuda sadrži ideje o kojima bi vrijedilo još raspravljati, ne dajući međutim nikakav znak ikakve mogućnosti pristanka na obustavu aktivnosti obogaćivanja urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙