FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica Vojne policije OSRH

ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Svečanim postrojem, taktičko-tehničkim zborom, te dodjelom pohvala i nagrade zaslužnicima, u vojarni "Croatia" u Zagrebu danas je svečano obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske
ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Svečanim postrojem, taktičko-tehničkim zborom, te dodjelom pohvala i nagrade zaslužnicima, u vojarni "Croatia" u Zagrebu danas je svečano obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske

U dvorištu vojarne umirovljeni general pukovnik Mate Laušić otkrio je spomenik 66. bojne vojne policije "Kobra", a prezentiran je i razvoj opreme i naoružanja Vojne policije.

Uz visoke državne i vojne dužnosnike svečanosti su nazočili sadašnji i bivši pripadnici Vojne policije, invalidi Domovinskog rata, te obitelji njenih poginulih i nestalih pripadnika.

Izaslanik predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OS RH general bojnik Drago Lovrić poručio im je kako predsjednik Stjepan Mesić od njih očekuje da na sve buduće izazove odgovore podizanjem samopožrtvovanja, unutarnje stege i kvalitete na još veću razinu te da u izvršavanju zadaća u međunarodnom okružju stalno imaju na umu kako se brane nacionalni interesi. Istaknuo je kako raduje da su u projekt ustrojavanja multinacionalne bojne Vojne policije za potrebe NATO saveza uključeni i pripadnici naše Vojne policije.

Državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg podsjetio je kako je prije 15 godina ustrojena Vojna policija, u vrijeme otvorene oružane pobune terorističkih skupina i uz prijetnju bivše JNA vojnim udarom na Hrvatsku. Rekao je da se s ponosom prisjećamo svih njenih pripadnika, a posebno onih koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

Sadašnjim vojnim policajcima je poručio da spremno prihvate nove izazove i zadaće koje stoje na putu daljnjih obrambenih reformi.

Načelnik Uprave Vojne policije brigadir Ivan Jurić je rekao da je u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu do danas kroz osam misija sudjelovalo više od 350 pripadnika Vojne policije. Rekao je da je ustrojavanje Multinacionalne bojne Vojne policije za potrebe NATO-a međunarodni projekt u kojem sudjeluje vojna policija Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske. Ta će postrojba postati operativna od 1. siječnja 2008., a svečanost ustrojavanja održat će se u travnju 2007. u Poljskoj, rekao je Jurić te istaknuo da se prvi puta Hrvatskoj otvara mogućnost pristupa u u jedan multinacionalni projekt NATO saveza u istom statusu kao članicama NATO-a. Hrvatskih vojnih policajaca biti će 38, a obavljat će klasične vojno-policijske zadaće, rekao je Jurić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙