FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen snažan gospodarski rast u SAD-u potaknuo kupovine dionica

NEW YORK, 31. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Blue-chip dionice na američkim burzama u srijedu su zabilježile dobitke nakon što je američka vlada izvijestila o nešto usporenom, no ipak i nadalje prilično snažnom rastu najvećeg svjetskog gospodarstva.
NEW YORK, 31. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Blue-chip dionice na američkim burzama u srijedu su zabilježile dobitke nakon što je američka vlada izvijestila o nešto usporenom, no ipak i nadalje prilično snažnom rastu najvećeg svjetskog gospodarstva.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,11 posto, na 11.383 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,6 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 2.186 bodova.

Dobitci na burzama ostvareni su po revidiranom izvješću američke vlade da je gospodarski rast i drugom ovogodišnjem tromjesečju u SAD-u iznosio 2,9 posto na godišnjoj razini, nešto više nego što je prvotno izviješteno. To je bio pozitivni katalizator za dionice jer brži gospodarski rast dovodi do većih korporativnih zarada.

"Podatak o BDP-u revidiran je naviše što navodi ulagače na razmišljanje da gospodarstvo možda nije tako slabo kako su mislili, ali ni snažno da bi izazvalo reakciju američke središnje banke", rekao je Milton Ezrati, ekonomski strateg pri Lord Abbett&Co. Na svom posljednjem zasjedanju Fed je pauzirao s podizanjem kamatnih stopa nakon što ih je 17 puta u protekle dvije godine podizao.

Rast cijena dionica potaknulo je i spuštanje cijene nafte na najnižu razinu u zadnjih 10 tjedana od 68,65 dolara za barel na njujorškom tržištu. Pad cijena nafte općenito je dobar za tržišta dionica jer podrazumijeva smanjenje troškova energenata za potrošače, no loša je vijest za energetske kompanije. Stoga su cijene njihovih dionica redom oslabile, pri čemu Exxon Mobila 1,6 posto, a ConocoPhillipsa 1,8 posto.

Na većem dobitku bile su dionice farmaceutskih kompanija, koje imaju dobru poslovnu izvedbu i u razdobljima gospodarskog usporavanja. U prosjeku su cijene dionica u tome sektoru ojačale 0,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnje dvije i pol godine.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u zadnja tri i pol mjeseca kako su popustile zabrinutosti od daljnjeg rasta kamatnih stopa a cijene nafte se spustile na najnižu razinu u zadnjih 10 tjedana. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto, na 5.929 bodova, najvišu razinu u proteklih mjesec dana, zahvaljujući nagađanjima o novim preuzimanjima u financijskom sektoru. Frankfurtski DAX porastao je 0,4 posto, na 5.867 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙