FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drobnjak: odrađeno više od 80 posto screeninga

BOŽAVA, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Odrađeno je više od 80 posto screeninga, usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, izjavio je Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.
BOŽAVA, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Odrađeno je više od 80 posto screeninga, usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, izjavio je Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Govoreći večeras o "Hrvatskoj na putu u članstvo u EU" u Školi ljudskih prava Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) u Božavi na Dugom otoku, Drobnjak je podsjetio da je Hrvatska 3. listopada prošle godine počela formalno pregovore o pristupanju EU.

"Ovog trenutka došli smo do pred sam kraj procesa koji se zove screening", izjavio je, pojasnivši kako je od 33 poglavlja koji prolaze taj proces 29 prošlo tzv. prvi screening, a 25 i drugi, tzv. bilateralni, što znači da je odrađeno više od 80 posto screeninga.

Po Drobnjakovim riječima naši pregovori nisu isti kao što su bili za druge države, proces je dizajniran na način da osigurava da zemlja ne može ući nespremna u EU.

"Zemlja može ući u EU potpuno spremna ili ne može ući - treće varijante nema", rekao je.

Upitan je li ulazak u NATO uvjet ulaska u EU, Drobnjak je ustvrdio da nije, ali da je osobno za ulazak Hrvatske u NATO. "Čvrsto vjerujem da bi Hrvatska trebala biti u NATO-u iz sigurnosnih razloga", istaknuo je Drobnjak.

Upitan o tržištu nekretnina, odgovorio je kako moramo otvoriti to tržište. Najavio je mogućnost da dobijemo prijelazno razdoblje za prodaju poljoprivrednog zemljišta te istaknuo važnu ulogu nevladinih udruga o prenošenju u javnost spoznaje o EU.

Reforme su teške, rekao je, dodavši kako se ne može reći da će svima biti bolje. Smatra, naime, kako će broj onih kojima će biti bolje biti daleko veći od onih kojima će biti lošije.

Petodnevna Škola ljudskih prava HHO-a pod nazivom "Kriteriji Europske unije i demokratizacijski potencijal europske integracije" u Božavi okupila je sedamdesetak sudionika - predstavnika nevladinih udruga iz Hrvatske i država bivše SFRJ, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, sveučilišta te novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙