FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 28. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je Noela A. Kinsellea, predsjednika Senata Kanade koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika. Kinselle je prvi kanadski visoki dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku od njezina osamostaljenja. Tijekom susreta, predsjednik kanadskog Senata naglasio je kako je Kanada od samog početka podržavala Hrvatsku i da će to činiti i dalje pružajući punu potporu njenom pridruživanju euroatlantskim integracijama.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak s predsjednikom Senata Kanade, Nöel A. Kinsellom i senatorom u Senatu Kanade, Geraldom J. Comeauom, a gosti iz Kanade razgovarali su i s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem. Kako je priopćeno, ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik kanadskog Senata tijekom sastanka su istaknuli kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Kanade dobri i prijateljski. Ministrica Grabar-Kitarović iskazala je interes hrvatske strane za preispitivanjem kanadskog viznog režima za hrvatske građane, pri čemu je Kinsella izrazio razumijevanje za interes hrvatske strane te napomenuo kako je Kanada imala negativna iskustva u području imigracija, ali nikada s hrvatskim državljanima. Također je iskazao spremnost za dijalog dviju strana u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja za to pitanje.

LJUBLJANA - Slovenski elektronički mediji javili su u ponedjeljak da je o zaoštrenoj situaciji u slovenskom naselju Hotiza slovenski premijer Janez Janša telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a o istoj temi slovenski je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel s državnim tajnikom u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Hidom Biščevićem koji boravi na Bledu, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji perspektivi sigurnosti nabave nafte i plina iz Kaspijskog bazena za potrebe Europske unije. Reagirajući na pismo koje su mu uputili stanovnici Hotize, Janša je kazao kako vjeruje da će se stvar riješiti tako da neće doći do akata ili postupaka koji bi pogoršalo situaciju.Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da se u Hotizi nije dogodilo "ništa strašno". Stanovnici Hotize traže da se prekine gradnja jedne regionalne ceste i tvrde da je riječ o "provokacijama hrvatske strane" kako bi se prejudicirala buduća granica.

MOSTAR - Međunarodna zajednica neće dopustiti organiziranje referenduma o samoodređenju Republike Srpske jer bi to uzdrmalo strukturu BiH, izjavio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwartz Schilling u ponedjeljak navečer na javnoj tribini u Mostaru. Schwartz Schilling je to rekao komentirajući uporne i sve učestalije najave čelnika Republike Srpske da će organizirati referendum o otcjepljenju tog entiteta od BiH. Istaknuo je da je prošlog tjedna vrlo jasno usmeno i pismeno upozorio premijera Republike Srpske Milorada Dodika i druge čelnike u Republici Srpskoj da je referendum nemoguć.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz Schilling pozvao je, nakon razgovora s mostarskim čelnicima u ponedjeljak, vlasti u Mostaru da najkasnije do 15. rujna riješe status Hercegovačke televizije, formiraju jedinstveno komunalno poduzeće i raspišu natječaj za zapošljavanje državnih dužnosnika u Gradskoj upravi, rekavši kako je to posljednja šansa koju daje mostarskim vlastima. Schwartz Schilling je zaprijetio da će osobno "poduzeti korake" za rješavanje mostarskih poteškoća ako lokalne vlasti do 15. rujna ne ispune zahtjeve koje im je danas postavio. Visoki predstavnik nije želio precizirati kakve će korake poduzeti, ali je za stanje u Mostaru otvoreno optužio Stranku demokratske akcije i HDZ BiH, rekavši da su blokirale procese u Mostaru.

PRIŠTINA - Član kosovskog pregovaračkog tima Veton Surroi ocijenio je u ponedjeljak da Srbija nosi veliko breme kolektivne odgovornosti za ratove u prethodnom desetljeću, a da je za individualizaciju krivice nadležan haški tribunal. On je dodao da dijeli mišljenje glavnog pregovarača UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija, ako je on govorio o "kolektivnoj odgovornosti".

PRIŠTINA - Pregovarački tim Kosova osudio je u ponedjeljak bombaški napad u Mitrovici, u kojemu je u subotu navečer povrijeđeno devet osoba, zatraživši da se krivci za ovaj napad čim prije kazne. Izrazivši žaljenje zbog ranjavanja kosovskih građana i pripadnika međunarodne misije, pregovarački tim je u svom priopćenju pozvao sve građane da u vrijeme kada se zaokružuje status Kosova budu odgovorni i ne postanu žrtve provokacija.

BEOGRAD - Beogradski pregovaračkim tim za Kosovo u ponedjeljak je osudio izjave posebnog izaslanika UN za pregovore o statusu Kosova Marttija Ahtisaarija i ocjenio da su one suprotne mandatu koji je dobio. U priopćenju sa tog sastanka se ocjenjuje kako izjave "da su 'Srbi krivi kao narod', da 'svaki narod na svijetu ima svoj teret za koji treba platiti', te 'da politika koju je vodio Slobodan Milošević mora biti uzeta u obzir pri odlučivanju o statusu Kosova' ,ozbiljno dovode u pitanje Ahtisaarijev položaj kao posebnog izaslanika glavnog tajnika UN za buduchi status Kosova". Sastanku je predsjedavao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a bili nazočni premijer Vojislav Koštunica i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković.

PARIZ - Šefovi francuske i njemačke diplomacije Philippe Douste-Blazy i Frank-Walter Steinmeier izjavili su razgovarajući u ponedjeljak u Parizu da treba "ostaviti mogućnost dijaloga" s Iranom, priopćeno je iz francuskog ministarstva vanjskih poslova po završetku razgovora. "Dogovorili su se da će opetovati zahtjev za odlučnost, ali i za jedinstvo međunarodne zajednice u razdoblju koje dolazi", dodaje se.

BEJRUT - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan tražio je u ponedjeljak u Bejrutu ukidanje blokade Libanona, oslobađanje dvojice izraelskih vojnika koje je zarobio Hezbollah kao i Libanonaca zatočenih u Izraelu. Osim s libanonskim čelnicima Annan je razgovarao odvojeno s libanonskim ministrom energije Mohamadom Fneichom, koji je također visoki dužnosnik Hezbollaha. To je bio prvi susret Annana s jednim dužnosnikom Hezbollaha nakon početka sukoba 12. srpnja između libanonske šijitske stranke i Izraela.

RIM - Brodovi talijanske ratne mornarice krenuli su u ponedjeljak iz talijanskih luka prema Libanonu, gdje će sudjelovati u mirovnoj misiji. Talijanska ratna mornarica dala je na raspolaganje pet plovnih jedinica za mirovnu misiju u Libanonu, u kojoj će sudjelovati ukupno oko 3.000 pripadnika talijanskih oružanih snaga. Iz Taranta je jutros krenuo najprije jedini talijanski nosač zrakoplova Garibaldi, na kojem će biti operativno zapovjedništvo misije na čelu s admiralom Giuseppeom De Giorgijem.

BUKUREŠT- Rumunjska neće sudjelovati u UN-ovim Prijelaznim snagama u Libanonu (UNIFIL), izjavio je u ponedjeljak rumunjski predsjednik Trajan Basescu, po završetku sjednice Vrhovnog vijeća za obranu. Kako je rekao predsjednik, Rumunjska će ipak "sudjelovati u obnovi libanonske infrastrukture".

ANKARA - Eksplozija u poznatom turskom ljetovalištu Antaliji u ponedjeljak je odnijela život dviju osoba a nekoliko je osoba ozlijeđeno, javila je privatna televizija NTV. Ured guvernera te pokrajine potvrdio je eksploziju ne navodeći broj žrtava. "Uzrok eksplozije još se istražuje", rekla je glasnogovornica Guzide Ormeci i dodala da se ona dogodila ispred zgrada u kojoj su turski restorani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙