FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Maksimiru obilježena 10. Europska noć šišmiša

ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - U parku Maksimir večeras su se brojni Zagrepčani pridružili obilježavanju 10. "Europske noći šišmiša", koja se ove godine obilježava u više od 30 europskih država.
ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - U parku Maksimir večeras su se brojni Zagrepčani pridružili obilježavanju 10. "Europske noći šišmiša", koja se ove godine obilježava u više od 30 europskih država.

Uz ostale posjetitelje, u mraku Maksimirske šume s "bat detektorom", uređajem koji bilježi glasanje šišmiša, bio je i ministar kulture Božo Biškupić.

Podsjetivši kako je hrvatska Vlada danas utemeljila Državnu nagradu za zaštitu prirodne baštine, ministar Biškupić je istaknuo važnost zaštite šišmiša u Hrvatskoj, čime naša zemlja pridonosi očuvanju i svjetske prirodne baštine.

Hrvatska je s 35 do sada zabilježenih vrsta, jedna od šišmišima najbogatijih zemlja Europe. Postoji, naime, 45 zabilježenih europskih vrsta šišmiša, no mnoge od njih su ugrožene i pred izumiranjem.

Posjetiteljima je večeras na Maksimirskom Vidikovcu prikazan i film o šišmišima, a mr. Danijela Hamidović, dobitnica britanske Nagrade za zaštitu šišmiša 2000. i 2002. , održala je predavanje o tim životinjama.

Stručnjak za šišmiše iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, dr. Nikola Tvrtković, rekao kako se broj šišmiša u Zagrebu znatno smanjio i to zbog zaprašivanja komaraca.

"Šišmiši su biološki indikatori i korisne životinje, jedu komarce i druge insekte", istaknuo je dr. Tvrtković, napomenuvši da se šišmiši ipak polako vraćaju u Zagreb.

Večeras su građani u Maksimiru mogli i "usvojiti" šišmiša, što znači da su svome šišmišu mogli dati ime, a kao "vlasnici" šišmiša dobili su diplomu, iskaznicu majicu i dva slobodna posjeta špilji Veternici na Medvednici. Jedan od "usvojitelja" šišmiša bio je i ministar Biškupić, koji je svoga šišmiša nazvao Maksimirko.

Organizatori obilježavanja "Europske noći šišmiša" najavili su da će se sutra u špilji Veternici, u Parku prirode Medvednica, posjetitelji moći upoznati i s obitavalištem šišmiša.

Veternica je jedina špilja u Hrvatskoj koja ima oznaku "Bat friendly", što znači da vodi cjelovitu brigu o zaštiti šišmiša.

U Parku prirode Medvednica građani će također moći "usvojiti" šišmiša.

Osim o šišmišima, Ministarstvo kulture RH, putem Uprave za zaštitu prirode, brine i o zaštiti ostalih ugroženih vrsta u Hrvatskoj - o vuku, medvjedu i risu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙