FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 25. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Deficit proračuna opće države u ovoj bi godini mogao biti ispod 3 posto BDP-a, možda 2,9 ili 2,8 posto, procjena je koju je premijer Ivo Sanader iznio na današnjoj sjednici Vlade na kojoj su prihvaćene Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2007.-2009. Cilj smjernica je poticanje gospodarskog rasta, a nastave li se proračunski prihodi ostvarivati kao i ove godine iduće bi se godine moglo razgovarati o konkretnim mjerama rasterećenja gospodarstva, najavio je ministar financija Ivan Šuker. Prema preliminarnim podatcima koje je ministar iznio gospodarski rast Hrvatske u prvoj je polovici ove godine bio 4 posto, a projekcija za ovu godinu je rast BDP-a od 4,5 posto. Taj bi se rast idućih godina ubrzavao, za 2009. projecirana je stopa rasta od 5 posto, a Sanader smatra da bi gospodarski rast mogao biti i veći, šest, ili sedam posto.

VUKOVAR - Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Slavko Teofilović donio je danas rješenje o jednomjesečnom pritvoru osumnjičenih za ubojstvo ceranske obitelji Olujiću veljači 1992. Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je danas istražni zahtjev istražnom sucu Slavku Teofiloviću u kojemu traži da se osumnjičenicima za ubojstvo obitelji Olujić odredi pritvor zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom. "Nakon što sam primio istražni zahtjev ŽDO, još jednom sam saslušao osumnjičenike te donio rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora", rekao je sudac Teofilović. Za ubojstvo obitelji Olujić - Radomira i Anice te njihove malodobne djece Milene i Marka, osumnjičena su četvorica hrvatskih državljana dok se za petoosumnjičenom muškom osobom nepoznatog identiteta još traga.

SPLIT - Policijska uprava splitsko-dalmatinska priopćila je danas da će protiv 46-godišnjeg policijskog inspektora pokrenuti disciplinski postupak nakon što je otkriveno da je upravljao službenim vozilom bez položenog vozačkog ispita. Riječ je o inspektoru za obradu kriminaliteta 1. splitske policijske postaje koji je u MUP-u zaposlen gotovo 20 godina tijekom kojih je koristio službena policijska vozila, izvijestila je policija. Otkriven je jučer nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao. Dvojica maloljetnika na motociklu oduzela su mu prednost prolaska prilikom prestrojavanja te su bočno udarila u službeno policijsko vozilo kojim je upravljao inspektor D. J. Vozač motocikla zadobio je potres mozga i napuknuće nosne kosti, a suvozač je prošao s lakšim ozljedama.

ZAGREB - Predsjedništvo HSP-a na sutrašnjoj će sjednici raspravljati o medijskim istupima predsjednika stranačkoga kluba u Hrvatskom saboru i zagrebačke gradske organizacije HSP-a Miroslava Rožića, no konkretne odluke o njegovu statusu stranka će donijeti tek kad se Rožić vrati s godišnjeg odmora. Hini je to potvrdio predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji će od Predsjedništva sutra zatražiti mandat da razgovara s Rožićem, koji bi, pak, stranci trebao objasniti zašto je, u nedavnom intervjuu za Novi list kazao da se predsjednik stranke "okružio ljudima koji mu govore ono što on želi čuti".

ZAGREB - Skupina nevladinih udruga okupljena oko organizacije autora u novinarstvu "Article X" danas je podržala osječkog novinara Dragu Hedla i osudila, kako kažu, pravosudnu farsu u istrazi zločina nad civilima u ratnom Osijeku, zbog koje je Hedl, poput još nekoliko drugih svjedoka, odustao od davanja iskaza u tzv. slučaju Glavaš. Hedlov dugogodišnji novinarski rad, ističu, doveo je do otkrivanja niza ratnih zločina na osječkom području, no odnos pravosudnih dužnosnika i osumnjičenog Branimira Glavaša prema svjedocima i medijima koji prate slučaj pokazuje da se cijela priča još uvijek ne shvaća ozbiljno, rečeno je na skupu potpore u Hrvatskom društvu pisaca.

ZAGREB - Svečanim postrojem, taktičko-tehničkim zborom, te dodjelom pohvala i nagrade zaslužnicima, u vojarni "Croatia" u Zagrebu danas je svečano obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz visoke državne i vojne dužnosnike svečanosti su nazočili sadašnji i bivši pripadnici Vojne policije, invalidi Domovinskog rata, te obitelji njenih poginulih i nestalih pripadnika. Izaslanik predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OS RH general bojnik Drago Lovrić poručio im je kako predsjednik Stjepan Mesić od njih očekuje da na sve buduće izazove odgovore podizanjem samopožrtvovanja, unutarnje stege i kvalitete na još veću razinu te da u izvršavanju zadaća u međunarodnom okružju stalno imaju na umu kako se brane nacionalni interesi.

SPLIT - Stanje čistoće mora na svim točkama na kojima se uzimaju uzorci na području Splita, Kaštela, Trogira i Čiova zdravstveno je zadovoljavajuće i nema opasnosti od zaraze enterovirusom, izjavio je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Petar Korda. "Prema rezultatima analize uzoraka prikupljenih prije dva dana, nema nikakvih fekalnih zagađenja i more je pogodno za kupanje", poručio je dr. Korda. Što se tiče pojave enterovirusa, kazao je da je to očekivano za ovo doba godine, od lipnja do kraja rujna, jer mu pogoduju visoke temperature kao što se i zimi pojavljuje virus gripe. "Broj enteroviroza službeno prijavljenih Zavodu za javno zdravstvo ne odudara od prosjeka prošlih godina i nema nikakva razloga za proglašavanje epidemije", ustvrdio je.

ZAGREB - Uredništvo "Biltena o bankama", publikacije HNB-a, reagirajući na interpretaciju analize tog biltena koju su danas objavile neke dnevne novine - tvrdeći da će mjesečni anuitet kredita vezanog uz švicarski franak znatno porasti - u priopćenju navodi da je riječ o mogućoj, ali malo vjerojatnoj procjeni i da ta hipotetska analiza ne bi trebala biti povod za seznacionalizam i proizvoljne tvrdnje. Dobronamjerno upozorenje u "Biltenu o bankama" da i sasvim uobičajene, naizgled beznačajne, promjene kamata i/ili tečaja mogu utjecati na preuzete obveze i mogućnost njihova urednog izmirivanja ne bi trebalo nikome biti ni povod ni opravdanje za senzacionalizam i proizvoljne tvrdnje, zaključuje Uredništvo biltena.

TROGIR - Postupak ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola za gradnju novoga mosta kopno - otok Čiovo na istočnoj strani Trogira bit će dovršen do kraja ove, a gradnja će započeti iduće godine, potvrdio je trogirski gradonačelnik Vedran Rožić. Izgradnja mosta koštat će 72 milijuna kuna i financirat će se iz Državnog proračuna. Bit će visok sedam metara, dug 500, a širok 5,45 metara, gradio bi se 850 metara istočno od otočića na kojemu je smješten Trogir prema Kaštelima. Visinom, prema mišljenju konzervatora, ne bi nagrđivao vizure gradske povijesne jezgre, jer bi se do visine od sedam metara izdizao tek u posljednjoj trećini raspona na Čiovskoj strani kako bi mogao propuštati više brodove.

ŠIBENIK - Udar groma u zvonik pravoslavne crkvi sv. Dmitra u Konjevratima kod Šibenika izazvao je požar koji su šibenski vatrogasci ugasili u 14,45 sati, izvijestila je PU šibensko-kninska. Grom je udario u metalni križ i zvonik nakon čega je vatra zahvatila drvenu krovnu konstrukciju. Materijalna šteta, navodi šibenska policija, bit će naknadno utvrđena, a po riječima šibenskoga paroha Milorada Đurđevića, sav je vrjedniji crkveni inventar, uključujući i nekoliko ikona, spašen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙