FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji japanski gospodarski rast pritisnuo tečaj jena

LONDON, 11. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Manji od očekivanja gospodarski rast u Japanu u petak je na svjetskim deviznim tržištima spustio tečaj jena prema dolaru i euru.
LONDON, 11. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Manji od očekivanja gospodarski rast u Japanu u petak je na svjetskim deviznim tržištima spustio tečaj jena prema dolaru i euru.

Do podneva je dolar tako ojačao gotovo jedan posto prema japanskoj valuti, na 115,88 jena. Euro je poskupio 0,4 posto, na 148,15 jena.

Japanski bruto domaći proizvod u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao je 0,8 posto na godišnjoj razini, znatno manje od očekivanja tržišta koja su se kretala oko 1,8 posto. To je ojačalo uvjerenje deviznih ulagača da će Bank of Japan isključivo postupno podizati kamatne stope.

Središnja japanska banka podigla je ključnu kamatnu stopu u srpnju na 0,25 posto, a guverner Toshihiko Fukui kazao je da do kraja godine ni ne najavljuje niti ne isključuje podizanje kamatnih stopa.

Ipak, uzevši u obzir slabosti i američke valute, analitičari su mišljenja da podatak o japanskom gospodarskom rastu neće omogućiti trajniji uzlet dolara prema jenu.

"Obzirom da je Fed prestao podizati kamatne stope a američko gospodarstvo usporava rast, temeljni signal je prodaja dolara", rekao je strateg pri Sumimoto Mitsui Banking Corp., Daisuke Uno.

Istodobno, tečaj eura oslabio je 0,6 posto prema dolaru, na 1,2784 dolara. Britanska funta spustila se 0,16 posto prema dolaru, na 1,897 dolara. Švicarski franak, pak, oslabio je 0,9 posto, na 1,2352 franaka za dolar.

Fokus deviznih ulagača trenutno je usmjeren podatku o prometu u američkoj maloprodaji, koji bi trebao biti objavljen tijekom dana, u potrazi za signalima usporavanja rasta aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙