FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba u Zagrebu, 30. kolovoza

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, u Hrvatskoj će ove godine biti obilježen skupom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a organizirat će ga Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.
ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, u Hrvatskoj će ove godine biti obilježen skupom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a organizirat će ga Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Želimo upozorili javnost na činjenicu da se u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata 1131 osoba još uvijek smatra nestalom, izjavio je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih Ivan Pšenica.

Za razliku od prijašnjih godina, kada se obilježavanje tog dana svodilo na protokolarno polaganje vijenaca na spomen-obilježja iz Domovinskog rata, ove godine skupom na središnjem zagrebačkom trgu želimo upozoriti javnost da problem nestalih osoba, od kojih su dvije trećine civili, još nije riješen te poručiti političkim strukturama da se trebaju jače uključiti u njihovo traženje.

Na skupu očekujemo oko 1000 naših članova, oko 200 gostiju iz Bosne i Hercegovine te da nam se priključe građani Zagreba i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rekao je Pšenica i dodao da su srpske udruge odbile poziv na skup.

Pozvali smo predstavnike sličnih udruga iz susjednih zemalja koje su također zainteresirane za rješenje ovog problema na regionalnoj razini kako bismo otklonili bilo kakvu politizaciju te dokazali da je riječ o čisto humanitarnom problemu, rekao je.

Zahvalio je na pokroviteljstvu i pomoći Gradu Zagrebu te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Planirano je da se skupu obrati i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U sklopu kampanje, kojom želimo skrenuti pozornost na naš problem, snimili smo i jednominutni televizijski spot koji će se uskoro početi emitirati na hrvatskim televizijskim postajama i na samom skupu, dodao je Pšenica.

Pozvao je državne vlasti da se više uključuju u rješavanje problema zatočenih i nestalih jer, kako je naglasio, toliko je godina prošlo od rata, a taj se problem još povlači. Imamo osjećaj da nas se na neki način pomalo marginalizira i da institucije nemaju dovoljno senzibiliteta za naše probleme. Osim toga, naši članovi su stariji ljudi i neki od njih nisu ni doživjeli da otkriju sudbinu svojih najmilijih, poručio je.

Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. kolovoza u svijetu i u Hrvatskoj od 2002. godine, na preporuku radne skupine UN-a za nestale osobe, a na inicijativu južnoameričke nevladine organizacije FEDEFAM koja okuplja obitelji zatočenih i nestalih u Latinskoj Americi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙