FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.
ZAGREB, 3. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je danas da će svog nekadašnjeg suparnika iz "Narančaste revolucije" Viktora Janukoviča predložiti za premijera. Svoju odluku Juščenko je objavio u televizijskom obraćanju, dva sata nakon isteka ustavnog roka u kojem je morao predložiti Janukovičevo imenovanje, ili raspustiti parlament. Kazao je da je odluku donio nakon što je Janukovič pristao potpisati memorandum o nacionalnom jedinstvu, koji bi trebo osigurati politiku približavanja EU i tržišnu reformu.

WASHINGTON - Bijela kuća je pozvala u srijedu Kubance da ne odlaze u Sjedinjene Države, a imigrante da ne odlaze na Kubu, kako bi se izbjegla humanitarna kriza. "Sada je važno reći ljudima da ostanu tamo gdje se nalaze", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Sonw. To je poruka Kubancima na otoku, kao i stotinama tisuća onih koji žive u SAD-u koji će željeti vratiti nakon što je Fidel Castro privremeno predao vlast bratu Raulu, za kojeg Bijela kuća drži da će samo produžiti diktaturu. Glasnogovornik je rekao da je američkoj administraciji uvijek bilo teško procijeniti stanje na otoku zbog netransparentnosti sustava. On je ponovio da administracija ima planove gospodarske, obrazovne i socijalne pomoći u cilju uspostave bliskih odnosa između američkog i kubanskog naroda.

GAZA CITY - Izraelski tenkovi rano su jutros zatvorili istočni prilaz gradu Rafi, na jugu Gaze, a u odvojenim zračnim napadima poginula su dvojica Palestinaca. Lokalno stanovništvo i palestinski dužnosnici tvrde da je 50-ak izraelskih tenkova, praćenih buldožerima, ušlo osam kilometara u palestinski teritorj, preuzimajući kontrolu nad cestama i zatvarajući istočni prilaz Rafi. Izraelska vojska potvrdila je djelovanje u južnoj Gazi, a zračni napad je, kažu, uslijedio nakon što je skupina militanata naciljala njihove tenkove. Izraelski zrakoplovi ispalili su projektil na skupinu pripadnika Islamskog Džihada, ubivši jednoga i teško ranivši još trojicu, izvijestili su bolnički izvori. Još jedan Palestinac ubijen je u odvojenom zračnom napadu, a dvoje ljudi lakše je ranjeno kad je tenkovska granata pogodila njihovu kuću.

BEJRUT - Izraelski ratni zrakopovi noćas su ponovno napali Hezbollahova uporišta u predgrađu Bejruta. Očevici tvrde da su gradom odjeknule najmanje četiri eksplozije, nakon što su projektili pogodili južno, šijitsko predgrađe Bejruta. U posljednja tri tjedna, otkako traju sukobi, izraelska je vojska u nekoliko navrata bombardirala to područje.

DUBAI - Izraelski vojnik koji je teško ranjen u sukobima s borcima Hezbollaha u južnom Libanonu, umro je u srijedu navečer, prenosi katarska tv-mreža Al-Jazira. TV-mreža nije precizirala izvore ni pojedinosti o mjestu događaja. Izraelska vojska je ranije objavila da je pet vojnka ranjeno u srijedu, od kojih jedan teško, u sukobima s Hezbollahom u južnom Libanonu. Od početka sukoba Izraela i libanonske šijitske stranke Hezbollah poginulo je 55 Izraelaca, od kojih 36 vojnika, prema posljednjoj izraelskoj procjeni.

ZAGREB/RIJAD - Tisuće šijitskih civila izašle su na ulice u Bagdadu kao i zapadnim dijelovima Saudijske Arabije izražavajući solidarnost s libanonskim Hezbollahom i osuđujući izraelske ofanzive na Libanon, javile su su srijedu agencije. U Bagdadu su prosvjednici pozivali također na borbu protiv sunitskih Arapa odanih svrgnutom predsjedniku Sadamu Huseinu. Među mnoštvom šijitskih prosvjednika nalazili su se i pripadnici organizacije Badr, jedne od naoružanih šijitskih skupina koju suniti optužuju da djeluju poput "eskadrona smrti". Službeni povod za izlazak gnjevnih iračkih šijita na ulice bilo je obilježavanje smrti ajatolaha Mohameda Baqera al-Hakima koji je poginuo u bombardiranju južnoiračkog grada Najafa, ali su aktualne teme, unutarnjopolitički sukobi s iračkim sunitima kao i potpora libanonskom narodu ali i Hezbollahu, bile u središtu prosvjeda. U Saudijskoj Arabiji su se šijiti u pokrajini al-Qatif počeli okupljati pred svojim džamijama noseći zastave Sirije i Hezbolahha i fotografije Hasana Nasrallaha, čelnika šijitske stranke koja je ispalila stotine raketa na sjever Izraela nakon početka ofenzive 12. srpnja. Još je jedan posvjed održan 5 km sjeverno od Qatifa, na kojem se okupilo više stotina osoba, prema iskazima sjedoka. Tijekom dviju manifestacija nije bilo bilo incidenata i policija nije trebala intervenirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙