FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski veleposlanik u Austriji zanijekao "trgovanje" slovenskom manjinom

LJUBLJANA, 22. kolovoza (Hina) - Slovenski veleposlanik u Austriji Ernest Petrič javno je opovrgnuo navode da je "trgovao" interesima slovenske manjine u austrijskoj pokrajini Koruška, kako bi u zamjenu dobio potporu austrijske vlade u spornim odnosima između Slovenije i Hrvatske.
LJUBLJANA, 22. kolovoza (Hina) - Slovenski veleposlanik u Austriji Ernest Petrič javno je opovrgnuo navode da je "trgovao" interesima slovenske manjine u austrijskoj pokrajini Koruška, kako bi u zamjenu dobio potporu austrijske vlade u spornim odnosima između Slovenije i Hrvatske.

"S Austrijom nije bilo nikakvih razgovora i mešetarenja našom manjinom radi sređivanja odnosa Slovenije s Hrvatskom. Takve insinuacije odlučno odbacujem", izjavio je u telefonskom razgovoru za ljubljansko "Delo" od utorka jedan od najiskusnijih slovenskih diplomata.

Prema navodima koje je nedavno iznio Karl Smolle, jedan od čelnika slovenske manjine u Austriji, Petrič je u ime slovenske vlade s predstavnicima manjinskih slovenskih organizacija razgovarao o tome da bi oni trebali prihvatiti ponudu austrijske vlade u pogledu dvojezičnih topografskih oznaka u mjestima gdje žive, kako bi se okončao višegodišnji spor. Smolle tvrdi da o tome postoji i izvješće koje je Petrič uputio u Ljubljanu i da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova prihvaćanje takvog stajališta od slovenskih organizacija u Austriji povezivalo i sa svojom financijskom pomoći manjini. Smolle je također ustvrdio da slovenska vlada računa na veću naklonost i potporu Beča u rješavanju spornih odnosa s Hrvatskom ako "uvjeri" slovensku manjinu da pristane na manjih broj topografskih oznaka od broja na koji bi imala pravo po ustavu i austrijskom državnom ugovoru iz 1955. godine.

Navodno izvješće u kojem se iznose takve tvrdnje, odnosno navodi iz njega, dospjeli su prije određenog vremena u javnost i domaći tisak, izazvavši novi skandal u odnosima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela i kabineta predsjednika države Janeza Drnovšeka. Drnovšekov savjetnik za vanjsku politiku Ivo Vajgl, piše u utorak ljubljansko "Delo", kategorično je odbio "aluzije" ministra vanjskih poslova, da u javnost "cure" vanjskopolitički dokumenti iz kabineta predsjednika države, te da se to dogodilo i s objavljenim podacima iz diskretne diplomatske prepiske s njemačkim diplomatima u Sudanu oko pomoći zatočenom slovenskom humanitarcu Tomu Križnaru, koji je bio i Drnovšekov mirovni posrednik za krizu u sudanskoj pokrajini Darfur.

"Na žalost, u slovenskoj se diplomaciji od kako je vodi Dimitrij Rupel, pravilo o neobjavljivanju diplomatskih izvješća tumači vrlo površno", rekao je Vajgl za vodeći slovenski list.

Poznato je da je Rupel nekoć bio optuživan da je osjetljive diplomatske podatke objavljivao u svojim knjigama memoara, te da je to učinio i pred parlamentarne izbore 2004. godine, kad ga je na mjestu ministra bio naslijedio Vajgl, a Rupel privremenu otišao u oporbu, pridruživši se stranci budućeg izbornog pobjednika Janeza Janše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙