FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranke predaju liste za prve opće izbore u Crnoj Gori kao neovisnoj državi

PODGORICA, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Parlamentarni i lokalni izbori u Crnoj Gori, prema odluci predsjednika Filipa Vujanovića, zakazani su za 10. rujna, a srijeda je posljednji dan predaje izbornih lista za crnogorski parlament i općinske odbornike na prvim općim izborima koje zemlja provodi kao neovisna država.
PODGORICA, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Parlamentarni i lokalni izbori u Crnoj Gori, prema odluci predsjednika Filipa Vujanovića, zakazani su za 10. rujna, a srijeda je posljednji dan predaje izbornih lista za crnogorski parlament i općinske odbornike na prvim općim izborima koje zemlja provodi kao neovisna država.

Na izborima će, prema dosadašnjim najavama, sudjelovati 21 stranka ili pokret, a većina njih će nastupiti u koaliciji.

Pokušaj da se putem udruživanja pojedinih političkih subjekata dođe do vlasti, čini i temeljnu značajku prvih parlamentarnih izbora u neovisnoj Crnoj Gori. Niti jedna od oporbenih stranaka nije sigurna da može uzdrmati čvrstu aktualnu vlast Demokratske partije socijalista i njezina čelnika Mila Đukanovića.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) se priklonila takozvanoj "velikoj koaliciji" u kojoj su Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje su i do sada bile na vlasti. HGI je time osigurala mjesto jednog zastupnika u crnogorskom parlamentu, koji bi bio autonoman i koji bi zastupao interese svoje stranke.

Iako je na početku bilo najavljeno da je ovaj savez jednoglasno dogovoren i uz suglasnost Zagreba, u HGI je doveo do velikog rascjepa stranke. Stvorene su dvije grupacije koje su jedni druge isključili iz stranke, pa se sada i ne zna koje je pravo vodstvo HGI.

Na temelju dosadašnjih izjava pojedinih čelnika HGI, analitičari vjeruju da je "kamen spoticanja" u HGI upravo bilo to zastupničko mjesto, odnosno tko će biti predstavnik te stranke u crnogorskom parlamentu.

U ostalim savezima, zajedno će nastupiti stranke iz bivšeg bloka za zajedničku državu - Socijalistička narodna partija (SNP), Narodna stranka (NS) i Demokratska srpska stranka (DSS).

Takozvanu "Srpsku listu" činit će Srpska narodna stranka (SNS), Srpska radikalna stranka (SRS), Narodna socijalistička stranka (NSS), Stranka demokratskog jedinstva (SDJ), Srpsko narodno vijeće (SNV) i Akademska alternativa (AA).

Liberalna partija (LP) i Bošnjački savez (BS) nastupit će zajedno, a u koaliciji bit će Građanska (GP) i Zelena partija (ZP), te Demokratska stranka Crne Gore i Liga za sjever, kao i dvije albanske stranke - Demokratski savez u Crnoj Gori (DSA) i Partija demokratskog prosperiteta (PPD).

Samostalan nastup na parlamentarnim izborima najavili su Pokret za promjene (PZP) i Demokratska unija Albanaca (DUA).

Kampanja je već uvelike otpočela, a vlada je odlučila ovaj put ne izdvajati posebna sredstva političkim strankama za njihove predizborne aktivnosti, jer je, kako je objašnjeno, "novac potrošen za referendum". Tada su dva bloka - suverenisti i unionisti iz proračuna dobili po milijun eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙