FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival u Edinburghu: "Spermini monolozi" ili "Što reći nerođenom djetetu"

EDINBURGH, 9. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Neke ustanove koje prikupljaju spermu za banke sperme pozivaju muškarce donatore da ostave poruku nerođenom djetetu koju će potomak moći saslušati kad postane punoljetan.
EDINBURGH, 9. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Neke ustanove koje prikupljaju spermu za banke sperme pozivaju muškarce donatore da ostave poruku nerođenom djetetu koju će potomak moći saslušati kad postane punoljetan.

Što muškarci poručuju pitanje je koje je nadahnulo autora djela "Spermini monolozi", provokativnog kazališnog komada što se upravo prikazuje na festivalu Edinburgh Fringe art festival.

James Farrel, koautor djela i redatelj objašnjava da britanski donatori poruku radije pišu nego li je snimaju čemu pak više pribjegavaju muškarci u Sjedinjenim Državama.

Iako naslov kazališnog komada evocira "Vaginine monologe" Eve Ensler, Farrel je pojasnio da je autoričino djelo povezano s oslobađanjem žene a da "Spermini monolozi nisu djelo o muškom oslobađanju već žele reći da i mi imamo osjećaje i želimo ih pokazati".

Kazališni komad donekle je povezan s pitanjem anonimnosti donatora u Britaniji jer od 2005. svaki donator mora biti spreman da bude identificiran u slučaju da njegov budući potomak zaželi jednog dana doznati tko mu je otac.

U Britaniji se godišnje rađa oko 1.000 djece začete doniranom spermom.

Neki muškarci odlučuju se na donaciju sperme radi novčane naknade, drugi to rade iz zabave ili izazova. Protagonisti kazališne predstave otkrivaju i neke druge motive pa tako rastavljeni profesor filozofije u svojoj poruci kaže: "Je li to priroda ili odgoj. Dođi i pronađi me. Ljudsko sam biće u moru kao što si i ti, kao i svi drugi."

Drugi donator pojašnjava da se na takav korak odlučio jer je "gay i ne može to učiniti prirodnim putem".

Treći, kojemu je 30 godina i upravo je dobio novi posao, otkrio je da boluje od smrtonosne bolesti.

"Preostaje mi još šest mjeseci života i želio sam ostaviti potomstvo i evo, to si ti. Moj ti je savjet - ne gubi ni sekunde svog dragocjenog života."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙