FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Mediteranski kiparski simpozij

DUBROVA,6. kolovoza 2006. (Hina) - Prigodnom svečanošću danas je na Dubrovi nedaleko od Labina otvoren 34. mediteranski kiparski simpozij koji traje do 15. rujna.
DUBROVA,6. kolovoza 2006. (Hina) - Prigodnom svečanošću danas je na Dubrovi nedaleko od Labina otvoren 34. mediteranski kiparski simpozij koji traje do 15. rujna.

Istaknuvši kako je taj projekt vrijedan hvale i kako mu treba dati novu dimenziju, istarski župan Ivan Jakovčić govorio je na otvorenju simpozija o njegovoj važnosti ne samo za to područje, nego i za cijelu Istru.

"Oplemeniti život u malim istarskim mjestima s različitim kulturnim događajima, poput festivala ili pak simpozija kao što je ovaj koji kroz izražavanje umjetničkih formi okuplja renomirana svjetska imena, zadatak je sviju nas", rekao je Jakovčić mnogobrojnim likovnim umjetnicima i sudionicima simpozija.

Likovna kritičarka, predsjednica Mediteranskoga kiparskog simpozija Gorka Ostojić-Cvajner predstavila je ovogodišnje sudionike Nevena Bilića i Ivana Kožarića.

Prema izboru stručnog vijeća, ove će godine umjetnički projekt "11. dionicu Bijele ceste, nazvane Andautonijska cesta" izvesti kipar Ivan Kožarić, a urbanu skulpturu "Prijeklop", uz stambeno-poslovni kompleks na mjestu na kojem je bila tvrtka Istratrans u Labinu, načinit će Neven Bilić.

Na simpoziju je predstavljena i Kožarićeva druga monografija. O izdanju na 150 stranica govorio je jedan od njezinih autora Ivica Župan, koji je istaknuo da ta monografija sadržava stotinjak fotografija "dokumentarnog karaktera, što kronološki prati Kožarićevu karijeru od godine 1954. do danas" i popis svih relevantnih članaka koji govore o njegovoj važnosti u svijetu umjetnosti.

Gorka Ostojić-Cvajner istaknula je kako će sva ovogodišnja zbivanja simpozija biti svojevrstan hommage hrvatskome bardu Vaski Lipovcu (1931.-2006), koji je Simpoziju dao svoj doprinos kamenim perlama smještenim na stijeni jedne rabačke plaže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙