FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 9. trijenale hrvatskog kiparstva

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - U Gliptoteci HAZU-a večeras je otvoren 9. trijenale hrvatskog kiparstva, smotra radova suvremenih umjetnika na kojoj sudjeluje 103 autora sa 128 djela.
ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - U Gliptoteci HAZU-a večeras je otvoren 9. trijenale hrvatskog kiparstva, smotra radova suvremenih umjetnika na kojoj sudjeluje 103 autora sa 128 djela.

Veliku nagradu Trijenala dobio je Danijel Kovač za skulpturu "Domaći momci" izrađenu od pleksiglasa. Nagrada se sastoji od diplome i novčane svote od 12 tisuća kuna te prava na samostalnu izložbu na sljedećem Trijenalu.

Tri jednako vrijedne nagrade od po četiri tisuće kuna dobili su Sonja Vuk, Lara Badurina i Neven Bilić, a posebna priznanja dobili su Sanja Fališevac, Božica Matasić i Ana Belošević.

Od ovog trijenala utemeljena je i nagrada Međunarodnoga kiparskog simpozija Labin - Dubrova, a tu nagradu dobio je kipar i slikar Šime Perić.

Trijenale je otvorio ministar kulture Božo Biškupić koji je podsjetio da Gliptoteka čuva najveću zbirku skulptura u Hrvatskoj te da stalnim prikazom suvremenoga hrvatskog kiparstva od 1. trijenala 1982. do danas omogućuje procjenu kiparskog stvaralaštva.

Ovogodišnji Trijenale, naglasio je Biškupić, donosi i problematizira čitav niz danas aktualnih tema - od prezentacije novih senzibiliteta, istraživanja međuljudskih odnosa, kritična stajališta prema suvremenim komunikacijskim medijima, tolerantnosti prema raznolikosti, slobodi znatiželje do uspostavljanja interaktivne komunikacije s gledateljima.

Mnogi kvalitetni radovi umjetnika koji su promišljenim i predanim stvaranjem postali nezaobilazna vrijednost hrvatskoga likovnog kruga potvrđuju kako su priključeni svjetskim strujanjima u umjetnosti, istaknuo je ministar Biškupić.

Ocjenjivački sud 9. trijenala hrvatskog kiparstva radio je u sastavu Josip Diminić (predsjednik), Vesna Mažuran-Subotić, Lida Roje-Depolo, Berislav Valušek, Antun Maračić, Leila Topić i Ines Krasić.

Autor izložbene koncepcije Trijenala je Antun Maračić, a dizajner kataloga Viktor Popović.

Trijenale hrvatskoga kiparstva otvoren je do 15. rujna. Osnivač i nositelj te likovne priredbe je Gliptoteka HAZU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙