FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinut trend gubitaka na svjetskim tržištima dionica

NEW YORK, LONDON, 23. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Najnovije izjave predsjednika američke središnje banke Fed koje upućuju na skori završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike te dobre zarade korporacija u drugom ovogodišnjem tromjesečju pomogle su prekinuti negativni trend na najvažnijim svjetskim tržištima prošloga tjedna, tako da su burzovni indeksi ostvarili dobitke.
NEW YORK, LONDON, 23. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Najnovije izjave predsjednika američke središnje banke Fed koje upućuju na skori završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike te dobre zarade korporacija u drugom ovogodišnjem tromjesečju pomogle su prekinuti negativni trend na najvažnijim svjetskim tržištima prošloga tjedna, tako da su burzovni indeksi ostvarili dobitke.

Njujorški Dow Jones indeks samo je u srijedu skočio 1,96 posto ili 212 bodova, na 11.011 bodova, postigavši drugi najveći skok vrijednosti u jednom danu od početka ove godine. Do kraja tjedna, međutim, nešto je oslabio, spustivši se na 10.868 bodova, završivši s tjednim dobitkom od 1,2 posto. Istodobno, tehnološki Nasdaq indeks pretrpio je gubitak u visini od 0,83 posto, treći tjedan uzastopno, završivši poslovanje na 2.020 bodova.

Predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je u srijedu pred odborom američkog Senata za bankarstvo kako očekuje stabiliziranje temeljne inflacije u nadolazećim tromjesečjima. To je na američkoj burzi potaknulo val kupovina dionica.

Najviše su se kupovale dionice financijskih kompanija, pogotovo nakon što su bankarski divovi JPMorgan Chase i Bank of America izvijestili o snažnim zaradama. Njihove dionice poskupjele su 5,8 odnosno 3,1 posto, dok su u prosjeku bankarske dionice ojačale tri posto.

"Kombinacija Bernankeovih izjava, snažnih zarada banaka i pada cijena nafte dali su polet tržištu dionica. Bio je to vrlo dobar dan, sa snažnim uzletom cijena", rekao je Weston Boone, potpredsjednik trgovine dionicama pri baltimorskoj brokerskoj tvrtki Stifel Nicolaus Capital Marketsu.

Znatno su rastu Dow Jonesa doprinijele dionice United Technologiesa i Coca Cole, za otprilike dva posto, izvijestivši o zaradama u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznad očekivanja analitičara. Nadalje, IBM je izvijestio o rastu dobiti i snažnom jačanju njegova softverskog poslovanja, što je podiglo cijene njegovih dionica u elektroničkoj trgovini za 2,3 posto.

Apple Computers je objavio rast profita za čak 48 posto, što je podiglo cijene njegovih dionica u elektroničkoj trgovini za tri posto. Dionica Motorole ojačala je 5,5 posto po objavi rasta prihoda i zarade, no dionica Intela je oslabila četiri posto, budući da je zabilježio uvelike nižu dobit. Razočarao je i Yahoo, i to podatkom o padu neto dobiti, zbog čega su njegove dionice pojeftinile za 10 posto, povukavši za sobom i dionice njegovih rivala poput Googlea.

Ipak, skupa nafta pritišće raspoloženje ulagača. Barel nafte na njujorškom tržištu i dalje je oko 75 dolara budući da tržište prati eskalaciju nasilja na Bliskom istoku. "Tržište je između dvije vatre. S nasiljem na Bliskom Istoku i nedostatkom zvjezdanih poslovnih rezultata iz nekih velikih kompanija, nema poticaja za veće kupovine", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael Metz, strateg za ulaganja pri Oppenheimer&Co.

Pred kraj tjedna međutim ponovno su započele oštre korekcije cijena tehnoloških dionica. Ocjena proizvođača računala Della da će u drugom tromjesečju imati niže prihode i zaradu shvaćena je kao signal na cijelom tehnološkom tržištu da treba prodavati. Samo dionica Della potonula je gotovo 10 posto, na najnižu razinu u skoro pet godina od 18,95 dolara.

Na europskim burzama prošloga su tjedna porasle cijene dionica, prekinuvši četverodnevni trend korekcije, zahvaljujući Bernankeovim izjavama i snažnim zaradama korporacija. Pritom je londonski Ftse indeks porastao 0,2 posto, na 5.719 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 5.451 bod.

Među dobitnicima isticao se švicarski Roche, čija je dionica ojačala 3,4 posto nakon što je izvijestio o rastu neto dobiti u prvom polugodištu za čak 37 posto, premašivši očekivanja analitičara. Ojačao je i sektor rudarskih kompanija, na čelu s AngloAmericanom čija je dionica ojačala 1,1 posto a rast vrijednosti zabilježila je i dionica BHP Billitona, za 0,8 posto.

Trend rasta zabilježio je i tehnološki sektor pa je dionica Cap Geminija, najveće kompanije za računalne usluge u Europi, ojačao za 1,7 posto, a ona njemačkog proizvođača čipova Infineona, za 0,9 posto.

"Sezona izvješća o poslovnim rezultatima polako kreće nabolje nakon kvrgavog početka", konstatirao je Guenter Senftleben iz Bankgesellschaft Berlin.

Dobitkom se isticala i finska Nokia, čija je dionica ojačala 2,8 posto nakon što je brokerska kuća Lehman Brother podigla njezin tehnološki rejting. Poskupjela je i dionica njezinog švedskog konkurenta Ericssona, za 3,2 posto, nakon objave vijesti da je sklopio veliki ugovor o opskrbi brazilskog telekomunikacijskog operatera Vivo.

Osjetnije jačanje europskih dionica ograničio je slabi energetski sektor i neizvjesnost oko mogućih geopolitičkih posljedica eskalacije nasilja na Bliskom Istoku. Još nema naznaka brojnijeg povratka ulagača na europska tržišta dionica, upozoravaju analitičari.

"Tržišta pritišće niz problema i neizvjesnosti ali ako pogledate odnos ponude i potražnje, zaključit ćete da situacija djeluje prilično privlačno s obzirom na nastavljene aktivnosti spajanja i očekivanje da će sezona objave poslovnih izvješća uroditi prilično dobrim rezultatima", naglasio je Rolf Elgeti iz londonskog ogranka ABN Amro.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je pad za 0,16 posto, na 14.821 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙