FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 27. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

JERUZALEM - Izraelski je kabinet u četvrtak radije odlučio nastaviti s ograničenim upadima u Libanon nego da pokrene veću kopnenu ofenzivu protiv Hezbolaha, doznaje se iz političkog izvora. "Odlučeno je da se postojeća ofenziva nastavi istom strategijom, koristeći precizno naznačene kopnene upade i zračne udare, bez dovlačenja velikog broja trupa", rekao je isti izvor. Prema njegovim riječima moguće je novačenje dodatnog broja rezervista. Kabinet premijera Ehuda Olmerta sastao se nakon što je u srijedu u južnom Libanonu poginulo devet izraelskih vojnika, što je najveći gubitak u jednom danu od kada je rat počeo.

ZAGREB/JERUZALEM - Izrael je na konferenciji u Rimu navodno dobio odobrenje za nastavak operacija u Libanonu i namjerava pojačati intenzitet napada na Hezbolah, javile su u četvrtak agencije. "Jučer smo u Rimu zapravo dobili odobrenje za nastavak operacija sve dok Hezbolaha više ne bude na jugu Libanona i dok ga se ne razoruža", rekao je izraelski ministar pravosuđa Haim Ramon. "Svi znaju da bi pobjeda Hezbolaha značila pobjedu međunarodnog terorizma i katastrofu i za Izrael i za cijeli svijet", izjavio je Ramon uoči sastanka užeg kabineta za sigurnost izraelske vlade, sazvanog zbog sve većih gubitaka kopnenih izraelskih snaga u Libanonu. U Rimu je u srijedu održana međunarodna konferencija o Libanonu, koja je završila neuspjehom, jer zbog snažnog odupiranja SAD, unatoč želji većine sudionika, nije upućen zajednički zahtjev za trenutačnim prekidom vatre.

ANKARA - Potpredsjednik turske vlade i ministar vanjskih poslova Abdullah Gul izjavio je da službena Ankara pozitivno gleda na mogućnost slanja turskih postrojba u Libanon u sklopu mirovnih snaga međunarodne zajednice. Gul je u intervjuu istanbulskom listu Sabah (Zora), neposredno nakon rimskog sastanka šefova diplomacija više zainteresiranih strana, uvjetovao sudjelovanje turskih postrojbi u libanonskoj mirovnoj operaciji time da se ona temelji isključivo na posebnoj rezoluciji Vijeća sigurnosti. Visoki turski dužnosnik smatra da je dolazak turskih mirovnih snaga moguć samo nakon uspostave prekida vatre kao i uz prethodnu dozvolu turskog parlamenta. Gul je istodobno, kako prenosi Sabah, zatražio od međunarodne zajednice, ali i zaraćenih strana, da se učine maksimalni napori kako bi se otvorio što sigurniji koridor pomoći postradalom libanonskom i palestinskom stanovništvu.

KAIRO - Drugi u zapovjednom lancu Al'Qaide, Ayman al-Zawahri, u četvrtak je upozorio da njegova skupina neće besposleno stajati dok "izraelske bombe uništavaju braću u Libanonu i Gazi", doznaje se iz videovrpce koju je objavila televizija al-Jazeera. Al-Zawahri, koji je po položaju odmah iza Osame bin Ladena, poručio je da je za Al'Qaidu sada "cijeli svijet otvoreno bojište". Liječnik egipatskog podrijetla je kazao da borbe Hezbolaha i Palestinaca protiv Izraela neće prestati "nikakvim prekidima vatre ili sporazumima". "Rat protiv Izraela ne ovisi o prekidima vatre...već, zaboga, o džihadu koji će trajati dok naša vjera ne zavlada od Španjolske do Iraka", kazap je al-Zawahri.

PODGORICA - Hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić i crnogorska državna tužiteljica Vesna Medenica potpisat će u petak u Budvi u Crnoj Gori Sporazum o suradnji i gonjenju počinitelja ratnih, zločina protiv čovječnosti i genocida. Crnogorska vlada je priopćila da je potpisivanje sporazuma rezultat odlučne politike hrvatske i crnogorske vlade, te naglasila da je dobrosusjedska suradnja temelj stabilne vanjske politike i uvjet regionalnih i općih integracija. "Ta suradnja podrazumijeva i suočavanje s istinom o prošlosti uz individualizaciju odgovornosti za ratne zločine" , navodi se u priopćenju i dodaje da se time jedino može otkloniti pogubna teza o "kolektivnoj krivnji naroda".

BAGDAD - Suđenje svrgnutom iračkom vođi Sadamu Huseinu i sedmorici suoptuženih za zločine protiv čovječnosti odgađa se do 16. listopada, kada se očekuje i izricanje presude, objavio je u četvrtak predsjedavajući sudac Raouf Abdel Rahman. Četvrtak je, naime, posljednji dan suđenja Sadamu i suradnicima koji tvrde da se radi o "namještenom suđenju" i da su presude unaprijed određene. Sadamu i sedmorici suradnika stavlja se na teret ubojstvo 148 šijita nakon propalog atentata na Sadama u Dujailu 1982., te genocid protiv Kurda. Moguće je da će u listopadu biti izrečena smrtna kazna.

SOFIJA - Bugarska je u četvrtak zabranila izvoz žive peradi, proizvoda od peradi i jaja u Europsku uniju zbog epidemije Newcastleove bolesti na jugu zemlje, priopćilo je bugarsko ministarstvo poljoprivrede. "Posrijedi je rutinski postupak kakav se primjenjuje u cijeloj Europskoj uniji", kazao je novinarima ministar poljoprivrede Nihat Kabil, dodajući da se zabrana izvoza odnosi na cijelu zemlju. No, očekuje se da će sljedećih nekoliko dana europski stručnjaci zaključiti da je epidemija tek regionalnog karaktera i ograničiti zabranu samo na područje Kardžalija na jugu Bugarske. Epidemija je izbila u selu Slančogled a utvrđena je prošlog tjedna, potaknuvši sumnje da je riječ o ptičjoj gripi. Kasnija su ispitivanja pokazala epidemiju Newcastleove bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙