FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od danas dostupan upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja

ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - Od danas dostupan upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja
ZAGREB, 26. srpnja 2006. (Hina) - Od danas dostupan upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja

HINA - Financijski servis

U 22 podružnice Financijske agencije (FINA) od danas je započeo s radom Upisnik sudskih i javnobilježničkih osiguranja, priopćeno je iz FINA-e.

Upisnik predstavlja prvu javnu evidenciju osiguranja tražbina na pokretnim stvarima i pravima, odnosno središnje mjesto na kojemu su upisani podaci o vjerovnicima, dužnicima i određenim pravima ili predmetima koji su određeni kao osiguranje tražbina vjerovnika.

Početkom rada Upisnika poduzetnici i građani moći će na transparentniji način, kao osiguranje za kredite, ponuditi i svoje pokretnine i prava. To je osobito važno za male i srednje poduzetnike te s druge strane za učinkovitije provođenje postupka ovrhe, napominju iz Financijske agencije.

Svrha Upisnika je, pojašnjava se, uspostava pravne sigurnosti u dužničko-vjerovničkim odnosima, čiji je rezultat proširenje kreditne osnove, smanjenje rizika od gubitaka kroz korištenje zaloga, odnosno kroz prijenos prava vlasništva ili drugih prava radi osiguranja, povećanog uzajamnog povjerenja, sigurnije investicijske klime, jače pravne zaštite, sprječavanja zlouporaba i dr.

Osim domene dobrovoljno-ugovornih zasnivanja prava, Upisnik posebno obuhvaća i upis prisilno -pravnih prava, čime se stječe potpuni uvid o teretima na određenom predmetu osiguranja, pojašnjavaju iz FINA-e, koja vodi Upisnik u elektronskome obliku.

Sudska i javnobilježnička založna prava na temelju sporazuma stranaka i prijenosi prava vlasništva i drugih prava, dionica, udjela i poslovnih udjela, obavljeni radi osiguranja, stječu se, odnosno prenose, upisom u Upisnik.

U Upisnik će se moći upisati založna prava na pokretnini, pravu, ukupnosti stvari, dionici, udjelu i poslovnom udjelu u trgovačkom društvu, kao i prijenosi prava vlasništva na pokretnini, ili prijenosi kojeg drugog prava radi osiguranja, prijenosa dionica, udjela i poslovnih udjela te mjere zabrane otuđenja ili opterećenja predmeta osiguranja.

U Europi već duže vrijeme postoje registri ovoga tipa pa tako u Italiji, još od 1927. godine, funkcionira registarsko založno pravo kao hipoteka na motornim vozilima. U Francuskoj se radi o zalogu na trgovačkom fondu, koji postoji od 1909. godine, zalogu profesionalnog alata i opreme koji je u funkciji od 1951. godine te zalogu motornog vozila od 1953. godine. Registri s istim ciljem funkcioniraju i u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Makedoniji.

Sve su informacije o Upisniku dostupne na www.fina.hr, putem e-pošte na adresi info@fina.hr, ili na besplatnom broju telefona Call centra Financijske agencije, 0800 0080.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙